• “Kuća Vojnovića” uskoro u vlasništvu Opštine, do sada bila u javnoj svojini Republike

  Kuća Vojnovića u Inđiji je još uvek u javnoj svojini Republike Srbije iako je izmenom Zakona o javnoj svojini 2018. godine predviđeno da objekti kulture ipak mogu biti i u svojini lokalne samouprave. Odlukom koju je doneo lokalni parlament, imovinsko – pravni status Kuće Vojnovića bi trebao konačno da se reši. Nakon toga, kaže predsednik […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  “Kuća Vojnovića” uskoro u vlasništvu Opštine, do sada bila u javnoj svojini Republike

  Kuća Vojnovića u Inđiji je još uvek u javnoj svojini Republike Srbije iako je izmenom Zakona o javnoj svojini 2018. godine predviđeno da objekti kulture ipak mogu biti i u svojini lokalne samouprave. Odlukom koju je doneo lokalni parlament, imovinsko – pravni status Kuće Vojnovića bi trebao konačno da se reši. Nakon toga, kaže predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, predviđena je rekonstrukcija objekta.

  Kulturni centar Inđija od osnivanja, 2006. godine, koristi prostor „Kuće Vojnovića“ kao objekat gde se odvija muzejsko galerijska delatnost Pravo na korišćenje, od 1996. godine, je  imao nekadašnji Radnički univerzitet ali su ugovorom između ove dve ustanove, 2011. godine, preneta prava na Kulturni centar.

  Te godine je Zakonom o javnoj svojini bilo utvrđeno da se objekti kulture nalaze u javnoj svojini Republike Srbije. Izmenom zakona 2018. godine predviđeno je da objekti kulture ipak mogu biti i u svojini lokalne samouprave, ukoliko je to u funkciji ostvarivanja nadležnosti jedinice lokalne samouprave.

  „Imovinsko – pravni status nije bio rešen“- Vladimir Gak

  Pet godina kasnije, članovi Opštinskog veća a kasnije i odbornici u lokalnom parlamentu, na sednici 20. marta 2023. godine, donose Odluku o podnošenju predloga Vladi Republike Srbije da donese odluku o prenosu prava javne svojine.

  Opština Inđija koristi prostor Kuće Vojnovića više decenija ali imovinsko – pravni status nije bio rešen do kraja. Tako da rešavamo to sada kako bi konkurisali kod Ministarstva kulture za rekonstrukciju Kuće Vojnovića. Ne verujem da ćemo ove godine dobiti dovoljno sredstava da izvršimo apsolutnu rekonstrukciju ali ćemo nešto uspeti sa tim novcem da sredimo. – objasnio je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

  Prema njegovim rečima, u planu je i uređenje platoa ispred Kuće Vojnovića kao i tavana koji se prostire preko čitavog objekta.  

  Pored toga, očekujemo ovih dana da ćemo dobiti pozitivan odgovor ministarstva na za rekostrukciju Kulturnog centra Inđija. Odnosno, kompletna zamena unutrašnjeg dela, stolica, dodatnih  tehničkih stvari koja su neophodna i za prikazivanje filmova i predstave i sve ostalo. – zaključio je Gak i dodao da će sredstva biti iskorištena i za uređenje fasade na kojoj se nije radilo od 2006. godine.

  M.B. (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Revizija u Biblioteci od sutra do 16. avgusta

  U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, srede 10. jula do petka 16. avgusta biće sprovedena revizija knjižnog fonda. Biblioteka neće raditi sa korisnicima u Inđiji od 10. jula do 16. […]