• Kupovna moć potrošača u Srbiji: Više od trećine kupuje isključivo na akcijama

  Iako je broj akcijskih ponuda u trgovinskim lancima povećan za pet do 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, beleži se pad kupovine potrošača od 6,1 odsto. Kada se tome doda i to da 37 odsto potrošača kupuje isklјučivo na akcijama, dolazi se do zaklјučka da sami trgovinski lanci zaista ulaze u krizu profita, navodi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kupovna moć potrošača u Srbiji: Više od trećine kupuje isključivo na akcijama
  Foto: Pixabay

  Iako je broj akcijskih ponuda u trgovinskim lancima povećan za pet do 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, beleži se pad kupovine potrošača od 6,1 odsto.

  Kada se tome doda i to da 37 odsto potrošača kupuje isklјučivo na akcijama, dolazi se do zaklјučka da sami trgovinski lanci zaista ulaze u krizu profita, navodi se u odgovorima Privredna komore Srbije (PKS) koji su dostavljeni Novoj ekonomiji.

  Načelno rast maloprodajnih cena u najvećoj meri potiče od visokih troškova proizvodnje, odnosno visoke cene inputa u proizvodnji i niske ekonomija obima, navela je Tijana Maljković, ispred Udruženja za trgovinu PKS.

  Sektor maloprodaje beleži značajan rast operativnih troškova poslovanja: povećanje troškova usluga proizvođača i uvoznika, distributera i naknada zarada za zaposlene (samo u ovoj godini od 30-39 odsto), logistike, energenata (prevashodno struje kao i gasa) koje konstantno rastu, zakupa objekata, povećanje troškova otplate kredita kod komercijalnih banaka.– rekla je ona.

  Cene dobavlјača od početka godine porasle su za 20-40 odsto, a ukupni operativni troškovi trgovaca porasli su za 21 odsto u istom periodu.

  Prema podacima nadležnih institucija prosečna bruto marža kod najvećih maloprodajnih trgovinskih lanaca iznosi 14,6 odsto, a kod ostalih privrednih subjekata nema značajnijih razlika u pogledu prosečne bruto marže niti se povećavala od početka godine. – navodi Tijana Maljković.

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija