• Mali privrednici: Poskupljenje struje uništava domaću proizvodnju

  Mali privrednici neće moći da izdrže novo poskupljenje struje, smanjiće obim proizvodnje i otpuštaće radnike, kažu domaći proizvođači za Novu ekonomiju. Poskupljenje struje će uticati na cenu krajnjeg proizvoda, što će povećati inflaciju, ocenjuju privrednici. Naime, Vlada je donela zaključak kojim je preporučila EPS-u da sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključi ugovore o kupovini po […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mali privrednici: Poskupljenje struje uništava domaću proizvodnju

  Mali privrednici neće moći da izdrže novo poskupljenje struje, smanjiće obim proizvodnje i otpuštaće radnike, kažu domaći proizvođači za Novu ekonomiju.

  Poskupljenje struje će uticati na cenu krajnjeg proizvoda, što će povećati inflaciju, ocenjuju privrednici.

  Naime, Vlada je donela zaključak kojim je preporučila EPS-u da sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključi ugovore o kupovini po jedinstvenoj ceni od 95 evra po megavat satu (MWh) bez PDV-a. Ugovori bi važili od od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine, navodi se u saopštenju Vlade.

  Otpuštanja radnika i gašenje pogona

  Nevena Prokić, menadžerka prodaje u firmi Ža-jo komerc iz Kruševca, koja se bavi proizvodnjom čarapa kaže da se njena firma poslednjih godinu dana borila sa poskupljenjima, kako struje tako i svih ostalih sirovina i da su zbog toga smanjili obim proizvodnje i broj radnika.

  Mi ne možemo cenu čarapa srazmerno povećavati sa svim ostalim poskupljenjima, jer to nije egzistencijalni proizvod. Nama kao proizvođačima jeftinije je da uvozimo čarape iz Kine i Turske nego da ih proizvodimo. Mnogi veliki marketi su već krenuli da kupuju strane tekstilne proizvode, što se može videti na njihovim deklaracijama. – kaže ona.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/skuplja-struja-za-domacinstva-i-male-kupce/

  Prema njenoj oceni, biće sve manje tekstilnih proizvođača u Srbiji.

  Dosadašnja cena struje za privredu bila je 75 evra po MWh i ta cena je važila od Nove godine i bila je za 30 odsto veća od prošlogodišnje.

  U Udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije ocenjuju da će poskupljenje struje uticati na cenu krajnjeg proizvoda što će povećati inflaciju. Ako tržište ne bude moglo da podnese poskupljenja proizvodnje će se gasiti, kažu u tom Udruženju.

  Milena Amon iz Udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, kaže da je zbog toga bitno da se troškovi poslovanja izbalansiraju smanjenjem nelogičnih parafisklanih nameta, kao što su eko takse, naplate natpisa na radnjama, dažbine za korišćenje puta, članarine PKS, previsoki porezi i doprinosi, selektivna naplata i otpisivanje dugova privilegovanim dužnicima.

   – Nesporno je da se sada nama ispostavlja ceh za loše upravljanje javnim preduzećima od strane neobrazovanih i nesposobnih a bahatih stranačkih funkcionera. – ocenjuje Amon.

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Gorivo još poskupelo

  Dizel i benzin će, na pumpama u Srbiji, poskupeti danas u 15 sati, za po dva […]