Marko Vidojković na PEN-ovoj list najugroženijih pisaca sveta

Među 115 najugroženijih pisaca sveta, na listi Međunarodnog PEN-a, nalazi se i pisac i novinar iz Srbije Marko Vidojković. PEN navodi da su višegodišnje pretnje Vidojkoviću posledica orkestriranih napada državnih i drugih aktera na pisce i novinare, s ciljem da ućutkaju kritički glas. – Ovde je situacija sa medijima katastrofalna, sloboda novinara je izuzetno ugrožena […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Marko Vidojković na PEN-ovoj list najugroženijih pisaca sveta

Među 115 najugroženijih pisaca sveta, na listi Međunarodnog PEN-a, nalazi se i pisac i novinar iz Srbije Marko Vidojković.

PEN navodi da su višegodišnje pretnje Vidojkoviću posledica orkestriranih napada državnih i drugih aktera na pisce i novinare, s ciljem da ućutkaju kritički glas.

Ovde je situacija sa medijima katastrofalna, sloboda novinara je izuzetno ugrožena i to međunarodna javnost mora da zna. –  kaže Vidojković, koji je zbog pretnji morao da ode iz zemlje, piše Cenzolovka.

Vidojković za Cenzolovku kaže da je situacija sa medijima u Srbiji katastrofalna, te da je sloboda novinara izuzetno ugrožena, što međunarodna javnost mora da zna.

Drago mi je što je Srbija došla, putem ove liste – sticajem okolnosti, preko mene – u fokus međunarodne pažnje. – poručuje Vidojković.

Vidojković je tokom 2021. i 2022. godine prijavio više od 50 pretnji smrću, od kojih su samo dve završile presudom, podseća Međunarodni PEN, objašnjavajući zašto je na listi najugroženijih pisaca.

Direktan i iskren, pisac i novinar Vidojković poznat je po kritičkom odnosu prema vlasti u Srbiji. Vidojković je prijavljivao da je bio meta kampanja blaćenja vladajuće partije (Srpske napredne stranke, prim.nov.), uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. – navodi PEN.

 Kontinuirane pretnje Vidojkoviću došle su nakon neprestanih orkestriranih napada na pisce i novinare u Srbiji, od strane državnih i drugih aktera, s ciljem da ućutkaju njihov kritički rad i izveštavanje, navodi PEN.

 Vidojković za Cenzolovku kaže da je on najekstremniji i najvidljiviji primer onoga što se događa u Srbiji i na mikronivou.

 – Ljudi koji pokušavaju da ukažu na ono što ne valja u njihovim sredinama, takođe se suočavaju sa pretnjama, opasnostima, fizičkim napadim. – navodi on.

PEN, između ostalog, podseća i da je Vidojković saradnik dnevnog lista Danas, čijoj je celoj redakciji nedavno jezivo prećeno salvom metaka i da će „završiti kao Šarli ebdo“.

 Međunarodne organizacije – među kojima i sam PEN – nedavno su, zbog ugrožene bezbednosti, obezbedile Marku Vidojkoviću i njegovoj supruzi relokaciju iz Srbije u inostranstvo.

Izvor: Cenzolovka

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Srbija

Proglašeno 13 izbornih lista

U ponoć je istekao rok za predaju izbornih lista za izbore 17. decembra, a najkasnije do 1. decembra Republička izborna komisija (RIK) treba da utvrdi zbirnu listu.