• Maske obavezne i na otvorenom

  Nošenje maske od sada je obavezno i na otvorenom, saopštila je dr Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba. Doneta je odluka i da se lokalnim samoupravama zabrani da dozvoljavaju okupljanja više od 30 osoba. „Pooštravamo sve dosadašnje mere, u smislu njihovih primena. Na lokalu više neće moći da izdaju dozvole za okupljanja. Ograničenje okupljanja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nošenje maske od sada je obavezno i na otvorenom, saopštila je dr Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

  Doneta je odluka i da se lokalnim samoupravama zabrani da dozvoljavaju okupljanja više od 30 osoba.

  Pooštravamo sve dosadašnje mere, u smislu njihovih primena. Na lokalu više neće moći da izdaju dozvole za okupljanja. Ograničenje okupljanja je bilo do 30, ali bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja.„, rekla je dr Kisić Tepavčevič.

  Ona je izjavila da maske moramo da nosimo svi, svuda, uključujući otvorene prostore: „To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća. Svi treba da nosimo maske i ta mera stupa na snagu odmah„.

  Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, a u njima ostaju da važe ranije propisane mere – obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

  Od danas svi uslužni objekti treba da imaju odgovornu osobu koja treba da obezbedi da se striktno sprovode sve preventivne mere„, kazala je Kisić Tepavčević.

  Odlučeno je i da Beogradska arena od ponedeljka ponovo bude spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida-19. Kako je rečeno, akcenat će ubuduće biti na privremenim bolnicama, jer ostale bolnice moraju da se sačuvaju za sve druge pacijente koji nemaju kovid.

  Želimo preventivno da delujemo, da ne reagujemo tek kad imamo ozbiljno popunjenje kapacitete, premorene ljude, kroz to smo prošli i nemamo razloga da ne učimo i na svojim i tuđim primerima koji nisu dali dobre rezultate. Kad smo se ponašali odgovorno, imali smo rezultat, zato molim za jedinstvo i solidarnost„, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

  Kisić Tepavčević je navela da se nalazimo u periodu kada se respiratorne infekcije najlakše šire, što važi i za korona virus. Broj obolelih u Srbiji polako raste i, kako je rekla, iako je situacija povoljnija nego u drugim evropskim zemljama, to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja.

  (021.rs)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Manifestacija Dan porodice košta 2,5 miliona dinara

  Manifestacija Dan porodice u Inđiji se obelažava u sredu 15. maja besplatnim projekcijama dečijih crtaća i 16. maja svečanom manifestacijom u organizaciji Udruženja penzionera opštine […]