• Međunarodni dan nestalih: 1.372 osobe nestale u 2020. godini

  Prema zvaničnim podacima, tokom 2020. u Srbiji je prijavljen nestanak 1.372 punoletne osobe, od kojih je pronadjeno 1.280 ljudi, saopštila je Fondacija Tijana Jurić. Kako navode, nestanci se dešavaju svaki dan, a svest o neophodnosti da se javnost o tome alarmira je još uvek niska. Povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih lica, Fondacija Tijana Jurić […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Međunarodni dan nestalih: 1.372 osobe nestale u 2020. godini

  Prema zvaničnim podacima, tokom 2020. u Srbiji je prijavljen nestanak 1.372 punoletne osobe, od kojih je pronadjeno 1.280 ljudi, saopštila je Fondacija Tijana Jurić. Kako navode, nestanci se dešavaju svaki dan, a svest o neophodnosti da se javnost o tome alarmira je još uvek niska.

  Povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih lica, Fondacija Tijana Jurić navela je da je jedan od načina za informisanje javnosti o nestancima – formiranje javnog Registra nestalih lica “koji postoji u svim državama sveta i koji je dostupan svakom gradjaninu”, ali ne postoji u Srbiji.

  – Fondacija Tijana Jurić je oformila sopstveni Registar nestalih lica Srbije, gde gradjani mogu besplatnim pozivom, mejlom, ili popunjavanjem formulara na sajtu da prijave nestanak osobe, nakon što su nestanak prijavili policiji. Na sajtu Registra takodje postoji opcija da gradjani prijave da su videli osobu koja se vodi kao nestala, i da daju više informacija o njoj – navode u toj fondaciji i dodaju da su uputili molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova da osnuje zvaničan registar nestalih lica.

  – Prva asocijacija na nestanak je kidnapovanje, ali prema podacima iz MUP-a, kriminalne otmice se retko dešavaju u Srbiji. Nestanci mogu biti namerni, nenamerni i prislini. Najčešći slučajevi nestanaka su usled demencije, depresije, nasilja, zlostavljanja ali se dešava da ljudi nestanu i usled otmice ili ubistva. Svaki nestanak je razlog za brigu zbog opasnosti savremenog društva u kojem je prisutna i razvijena trgovina ljudima koja sa sobom nosi seksualnu i radnu eksploataciju kao i trgovinu organima – ukazuje se u saopštenju.

  Povodom Dana nestalih Fondacija Tijana Jurić objavila je i kratak video koji ima za cilj da podigne svest o problemu nestanaka.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija