• Na današnji dan poginuo Boško Buha

  Na današnji dan 1943. godine kod sela Jabuka, nedaleko od Prijepolja, u četničkoj zasedi poginuo je narodni heroj Boško Buha. Imao je samo 17 godina. – Jedan je od najpoznatijih partizana, najčuveniji partizanski bombaš i borac herojske 2. proleterske brigade, dječak ratnik koji je za dvije godine ratovanja prošao sito i rešeto najkrvavijih partizanskih bitaka. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan poginuo Boško Buha

  Na današnji dan 1943. godine kod sela Jabuka, nedaleko od Prijepolja, u četničkoj zasedi poginuo je narodni heroj Boško Buha. Imao je samo 17 godina.

  – Jedan je od najpoznatijih partizana, najčuveniji partizanski bombaš i borac herojske 2. proleterske brigade, dječak ratnik koji je za dvije godine ratovanja prošao sito i rešeto najkrvavijih partizanskih bitaka. –  podsetio je danas, na godišnjicu smrti, Antifašistički vjesnik.

  Boško je rođen 1926. godine u selu Gradina nedaleko Virovitice. Golobradi dečak se početkom rata pokušavao priključiti partizanima, ali je odbijen zbog svojih godina. No, uporni Boško u svom je naumu ipak uspeo te se u novembru 1941. godine pridružuje Mačvanskom partizanskom odredu, a pet meseci kasnije stupa u Drugu proletersku brigadu da bi ga krajem iste godine zbog govora na Prvom kongresu Antifašističke omladine Jugoslavije u Bihaću pohvalio komandant Narodnooslobodilačke vojske, Josip Broz Tito.

  Boško se pokazao vrlo sposobnim u rukovanju ručnim bombama i u napadima na neprijateljske bunkere.

  Boško je na dan pogibije zajedno s doktoricom Sašom Božović i političkim komesarom brigadne bolnice Bogdanom Radanom, išao za Prijepolje, ali je njihov kamion upao u četničku zasjedu. Komesar Bogdan je poginuo na licu mjesta, a Boško je ubijen prilikom pružanja otpora četnicima. -podseća Antifašistički vjesnik.

  Naslovna: Wikipedia

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI