• Na prodaju Kobejnova gitara iz spota

  Gitara koju je Kurt Kobejn svirao u video spotu za pesmu “Smells like teen spirit” ponuđena je na prodaju, koja će se održati na auciji kalifornijske aukcijske kuće Julien’s Auctions. Aukcija će biti održana 20. maja u okviru svečanosti po imenu “Music Icons”, a očekuje se da će početna cena Fender Mustang gitare dostići cenu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na prodaju Kobejnova gitara iz spota

  Gitara koju je Kurt Kobejn svirao u video spotu za pesmu “Smells like teen spirit” ponuđena je na prodaju, koja će se održati na auciji kalifornijske aukcijske kuće Julien’s Auctions.

  Aukcija će biti održana 20. maja u okviru svečanosti po imenu “Music Icons”, a očekuje se da će početna cena Fender Mustang gitare dostići cenu između 600.000 i 800.000 dolara.

  Gitara marke Fender Mustang navodno je kupljena neposredno pre snimanja albuma “Nevermind” u junu 1991. godine.  Prvi put ju je javno svirao u “Beehive Music & Video” prodavnici u Sijetlu u septembru 1991. Izbegavao je da je koristi na koncertima, ali ju je svirao na zloglasnom koncertu u “Trees Clubu” u Dalasu 19. novembra 1991. godine, kada je gitarom razbio monitor na bini, ozbiljno je oštetivši. Ukupna šteta na tom koncertu bila je 5.000 dolara. Kurtova s upruga Kortni poklonila je gitaru prijatelju nakon Kurtove smrti, a od tada je često pozajmljivana EMP muzeju u Sijetlu, čiji je bila deo kolekcije.

  Nije samo gitara raritet samo  zbog toga što je pripadala čuvenom muzičaru, već je specijalno pravljena za levoruke muzičare i sam Kobejn je za života govorio da je izuzetno retka.

  Ja sam levoruk i nije lako pronaći gitare za levoruke po razumnoj ceni, visokog kvaliteta., ali od svih gitara na svetu, Fender Mustang mi je omiljena – rekao je Kobejn u jednom od poslednjih intervjua.

  Na aukciji se nalaze i drugi predmeti, uključujući originalan Kurtov crtež Majkla Džeksona (za koji se očekuje da će biti ponuđena po početnoj ceni od 40.000 dolara i jedan od njegovih automobila, Dodge Dart iz 1965. godine, za koji se očekuje početna cena između 400.000 i 600.000 dolara.

  Aukcijska kuća je saopštila da će deo prihoda otići dobrotvornoj organizaciji za mentalno zdravlje.

  Pogledajte još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/dan-u-kome-su-cobain-i-kiedis-promenili-muziku/

  Naslovna fotografija: Reuters
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI