• Ne otvarajte ovu SMS poruku: MUP upozorio na prevaru usmerenu na korisnike Pošte

  Centar za reagovanje na napade na informacioni sistem MUP-a uputio je danas upozorenje svim građanima da je u toku tzv. „fišing“ prevara sa SMS porukama, usmerena na korisnike poštanskih usluga.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ne otvarajte ovu SMS poruku: MUP upozorio na prevaru usmerenu na korisnike Pošte
  Foto: Pixabay

  Kako je MUP naveo, korisnicima se šalje lažna SMS poruka sa informacijom da im pošiljka nije mogla biti isporučena zbog nepotpunih informacija i da za isporuku treba otvoriti link iz poruke.

  Klikom, odnosno aktiviranjem linka, građani se preusmeravaju na lažnu internet stranicu JP „Pošta Srbije“, na kojoj se zahteva unos ličnih podataka i podataka o platnoj kartici.

  Unosom ovih podataka na lažnoj internet stranici, napadačima je omogućeno preuzimanje novca sa računa građana. Ukoliko ne očekujete neku pošiljku, postoji mogućnost da se radi o prevari. – ističe se u saopštenju MUP-a.

  Kako bi se zaštitili od prevare, građanima MUP savetuje da ne aktiviraju link ili otvaraju prilog poruke, a da prethodno nisu sigurni ko je pošiljalac.

  Građani ne bi trebalo da pozivaju broj sa koga je stigla sumnjiva poruka i niti da stupaju u komunikaciju sa pošiljaocem SMS poruke.

  Ukoliko poruka sadrži podatke o nekom privrednom društvu ili u ovom slučaju javnom preduzeću, probajte direktno da ih kontaktirate, njihovi brojevi i adrese su javno dostupni. Ozbiljne kompanije, javna preduzeća, državni organi i administratori sistema nikada od Vas neće zahtevati da unosite Vaše lične podatke preko SMS poruke. JP ‘Pošta Srbije’ nikada od Vas neće zahtevati ovakav vid plaćanja. – savetuje MUP.

  Kako se ističe u upozorenju, napadači se trude da link u SMS poruci bude što sličniji originalnom linku – umesto „posta.rs“ mogu napisati sličan link kao što je npr. „postas-rsd.top“.

  Ukoliko ste uneli podatke o Vašoj platnoj kartici, potrebno je da se hitno javite banci kako bi oni blokirali karticu u što kraćem roku i onemogućili neovlašćene transakcije. Ukoliko ste uneli Vaše kredencijale tj. korisničko ime, mejl adresu, lozinku i ostale lične podatke za logovanje na e-banking, potrebno je da odmah promenite pristupnu lozinku ili se hitno obratite banci radi izmene lozinke. -savetuje MUP.

  U upozorenju se skreće pažnja i na to da se najverovatnije radi o prevari ukoliko SMS poruka sadrži dosta pravopisnih grešaka, ako su izmešana dva pisma – latinica i ćirilica ili dva jezika – engleski i srpski.

  Ne prosleđujte sumnjive poruke prijateljima.- dodaje se u saopštenju MUP-a.

  Portal 021.rs podseća da je početkom januara pojavila se informacija da se korisnicima šalje lažna SMS poruka sa informacijom da im pošiljka nije mogla biti isporučena zbog nepotpunih informacija i da za isporuku treba otvoriti link iz poruke.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]