• Nenadić: Zaposleni u javnim preduzećima se bave objavama za SNS, a tužilaštvo i dalje ćuti

  Srbija je ušla u novu izbornu kampanju a da nije izmenjen nijedan ključni zakon, niti su ispunjene preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nenadić: Zaposleni u javnim preduzećima se bave objavama za SNS, a tužilaštvo i dalje ćuti
  foto: Medija centar

  To je rekao programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić i istakao da je pored toga stvoreno još nekoliko problema u kojima treba utvrditi da li je bilo kršenja zakona, pre svega zbog navoda da se zaposleni u javnim preduzećima u Srbiji na društvenim mrežama bave objavama za vladajuću stranku.

  On je dodao da je i pre izbora predsednik države Aleksandar Vučić imao nekoliko skupova koji zvanično nisu bili predizborni, ali su bili sporni jer se čulo da su dnevnice isplaćivane na ruke ili su javne ustanove ustupale vozila stranci.

  Neki državni organi su ponovo bili neaktivni, pre svega vrhovno javno tužilaštvo. Izostala je proaktivnost da objasne šta je zabranjeno, šta je davanje i primanje mita. –  rekao je Nenadić.

  TS je objavila da je za finansiranje kampanje izdvojeno oko 9,7 miliona evra za republičku i oko 638.000 evra za beogradsku kampanju, ali da suštinski nije ograničeno koliko će ko potrošiti.

  Istraživačica TS Miša Bojović rekla je da je oko 3,9 miliona evra dodeljeno listama pre izbora, a da će posle izbora liste dobiti naknadno novac na osnovu broja mandata koje budu osvojili.

  Posmatrano je i televizijsko oglašavanje, nacionalnih frekvencija i nekih kablovskih. Postoji obaveza da se objave tarife za izborni program. Prošle godine skoro svi su to objavili, dok ove godine Superstar, Kurir i Klasik nisu objavile cene. – rekla je Bojović.

  Ona je dodala da su televizije ove godine ponudile znatne popuste za one koji se više oglašavaju, naročito Pink i Hepi, a da je lista koja nosi ime Aleksandra Vučića do sada potrošila 1,95 miliona evra u te svrhe.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Apel roditeljima

  MUP apeluje na roditelјe da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravlјaju lakim električnim […]