• Nije bilo zahteva za obnovu Vile Ljubica

  Pred sam početak avgusta 2018. godine, lokalni mediji pozivajući se na izjavu predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka objavili su vest da će nakon četiri godine objekat “Vila Ljubica” u Sutomoru, konačno biti stavljen u funkciju. Kako je tada istakao predsednik opštine Inđija “projektom će se predvideti i izgradnja visokog potkrovlja čime će se dobiti dodatnih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nije bilo zahteva za obnovu Vile Ljubica

  Pred sam početak avgusta 2018. godine, lokalni mediji pozivajući se na izjavu predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka objavili su vest da će nakon četiri godine objekat “Vila Ljubica” u Sutomoru, konačno biti stavljen u funkciju.

  Kako je tada istakao predsednik opštine Inđija “projektom će se predvideti i izgradnja visokog potkrovlja čime će se dobiti dodatnih deset ležajeva sa kupatilom”. Gak je tom prilikom izjavio da se prvi posetioci očekuju već od aprila 2019. godine.

  Međutim, kako je potvrđeno za IN Medija iz opštine Bar, u poslednje četiri godine opština Inđija nije podnosila ni jedan zahtev za radove na objektu Vila Ljubica u Sutomoru.

  Vile Ljubica u Sutomoru je bila u nadležnosti Crvenog krsta Inđija od sedamdesetih pa sve do 1998. godine. Neki to vreme pamte kao prvi odlazak na more i jedno od najlepših trenutaka u detinjstvu.

  Nakon bombardovanja 1999. godine, nadležnosti preuzima opština Inđija.  Predškolska ustanova „Boško Buha“ 2003. godine dobija na upravljanje objekat u Sutomoru i od tada je svake godine organizovala odlazak na letovanje za decu predškolskog i školskog uzrasta. Poslednji odlazak dece na letovanje organizovan je 2013. godine a cene letovanja u „Vili Ljubica“ izosnila je 17.000, 00 dinara za decu predškolskog uzrasta i 19.000,00 dinara za ostale. Plaćanje se vršilo u šest mesečnih rata.

  Već sledeće godine nije bilo organizovanih grupa inđijske dece koja bi išla u nekada popularno Sutomore.

  Opština Bar: Nije nam se niko obraćao

  Kao što smo naveli, od 2014. godine odmaralište u Sutomoru počelo je da propada. Izostala je i informacija šta se dešavalo i zbog čega je Vila Ljubica ostavljena na milost i nemilost vremenu.  Bivši predstavnici vlasti u opštini Inđija, nisu želeli za IN Medija  da daju više informacija o rukovođenju nad ovim odmaralištem.

  Dve godine nakon što je odmaralište prestalo da virši svoju funkciju, dolazi i do promene vlasti u Inđiji. U junu 2016. godine na vlast u Inđiji doalzi Srpska napredna stranka i do 2018. godine nije bilo reči o Vili Ljubica sve do 14. avgusta 2018. godine kada je opštinska uprava saopštilaNakon prevazilaženja brojnih administrativnih peripetija u Crnoj Gori, konačno će u septembru početi radovi na rekonstrukciji inđijskog odmarališta vile „Ljubica“ u Sutomoru.

  Prvi posetioci u renoviranom odmaralištu, saopštila je tada opštinska uprava, očekuju se u aprilu 2019. godine godine. Prioritet  će imati školarci i deca iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva, dok će van sezone odmaralište biti na raspolaganju starijim sugrađanima i sportistima, ali i svima onima koji žele da odmaraju u Sutomoru.

  Kako saznaje IN Medija, Idejni projekat dogradnje Vile Ljubice je urađen u decembru 2017 godine.  Reč je o površini od 40,50 m2 koji bi podrazumevao dogradnju postojeće trpezarije u objektu “Vila Ljubica” koji inače ima 157,80 m2 (bruto). Postojeći objekat Vile Ljubica  ima kuhinju, trpezariju, 6 soba za decu sa kupatilima.

  Novoprojektovano stanje bi imalo 4 sobe više za decu, jednu sobu za vaspitača zbog povećanog broja korisnika. Prema projektu u koji je IN Medija imala uvid, gabarit objekta se ne bi menjao, dok bi se spratnost povećala  sa P+1 na P+2.

  Ugovor o izradi tehničke dokumentacije zaključen je 2017. godine između opštine Inđija i Fort group doo iz Podgorice dok su Odluku o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu opštine Inđija, odbornici Skupštine opštine podržali u julu 2018. godine, Kako piše u Odluci,  planirana vrednost radova iznosila je tadašnjih  165 074, 69 evra (bez PDVa)  a sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta.

  Iako je idejni projekat donet u decembru 2017. godine a već u budžetu za 2018. godinu izdvojen novac za rekonstrukciju i dogradnju “Vile Ljubice”, predstavnici lokalne samouprave u Inđiji nikada nisu uputili zahtev za radove ne objektu. Tu informaciju nam je potvrdila Darinka Martinović Milošević, pomoćnica sekretara Sekretarijata za uređenje prostora opštine Bar. Nakon provere, naša sagovornica je samo kratko rekla:

  Opština inđija nije podnosila zahtev u periodu o kom govorite. Dakle, ni 2017. ni 2018, kao ni 2019.niti prošle, 2020. godine.

  Ekipa IN Medija je u avgustu 2021. godine posetila Sutomore i inđijsko odmaralište. Zatekl smo objekat koji je zapušten, otvoren i koristi se kao parking okolnim vlasnicima smeštaja u Sutomoru.

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  Ukoliko želite da istražimo slične teme, možete nas kontaktirati na redakcija@multisite.radio021.rs ili putem društvenih mreža : Facebook, Twitter i Instagram.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija