• Novinar Slavko Ćuruvija ubijen pre 23 godine

  Na današnji dan, pre 23 godine, na Uskrs, sa leđa, ubijen je novinar Slavko Ćuruvija. Ćuruvija je ubijen vatrenim oružjem s leđa, ispred svog doma u Svetogorskoj ulici u Beogradu. U Ćuruviju je ispaljeno 12 metaka, a neposredno pre toga ga je pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB). Za ubistvo novinara i izdavača […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novinar Slavko Ćuruvija ubijen pre 23 godine

  Na današnji dan, pre 23 godine, na Uskrs, sa leđa, ubijen je novinar Slavko Ćuruvija. Ćuruvija je ubijen vatrenim oružjem s leđa, ispred svog doma u Svetogorskoj ulici u Beogradu. U Ćuruviju je ispaljeno 12 metaka, a neposredno pre toga ga je pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB).

  Za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, prvostepeno su osuđeni nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti. Na 30 godina osuđen je nekadašnji načelnik RDB-a Radomir Marković. Istu kaznu dobio je i bivši načelnik Beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić zbog organizacije ubistva. Po 20 godina kazne dobili su nekadašnji inspektor u RDB-u Ratko Romić i Miroslav Kurak, koga je tužilaštvo oslovljavalo kao pripadnika rezervnog sastava ove službe.

  Portal Cenzolovka piše da pravnosnažna presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije još nije izrečena iako je sudski proces ušao u devetu godinu od podizanja optužnice. Predmet je pred Apelacionim sudom po drugi put, nakon što su se i tužilaštvo i odbrana žalili na prvostepenu presudu kojom su, u decembru 2021. godine, četvorica bivših funkcionera i pripadnika Službe državne bezbednosti osuđeni na kazne zatvora u ukupnom trajanju od 100 godina.

  Novinarska udruženja, NUNS i UNS zatražila su, povodom godišnjice ubistva Ćuruvije, da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i istakla da je njeno izricanje čin koji treba da znači kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji. NUNS i UNS traže da se pravdi privede Miroslav Kurak, koji je i dalje nedostupan srpskom pravosuđu.

  Ova dva udruženja novinara, danas će u 12 sati u Svetogorskoj ulici ispred broja 35 položiti vence i zapaliti sveće na mestu ubistva Slavka Ćuruvije, urednika i izdavača “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina”.

  Naslovna fotografija: Savko Ćuruvija fondacija/ P. Matić
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]