• Novinare zaključali da ne bi prišli premijerki Brnabić

  Novinarska udruženja protestuju zbog toga što su, nakon predstavljanja programa Digitalna Evropa, novinari bili onemogućeni da postave pitanja učesnicima, među kojima je bila i premijerka Ana Brnabić. Organizatori su novinare zaključali u salu dok premijerka, ministar informisanja i predstavnici Evropske unije ne napuste prostorije. Novinarka televizije Nova S Žana Bulajić rekla je za Udruženje novinara […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novinare zaključali da ne bi prišli premijerki Brnabić
  Foto: Pixabay

  Novinarska udruženja protestuju zbog toga što su, nakon predstavljanja programa Digitalna Evropa, novinari bili onemogućeni da postave pitanja učesnicima, među kojima je bila i premijerka Ana Brnabić.

  Organizatori su novinare zaključali u salu dok premijerka, ministar informisanja i predstavnici Evropske unije ne napuste prostorije.

  Novinarka televizije Nova S Žana Bulajić rekla je za Udruženje novinara Srbije (UNS) da su novinari koji su u četvrtak pratili događaj u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, nakon završetka programa želeli da premijerki postave pitanja, ali su u tome onemogućeni jer su ih organizatori držali zatvorene u sali kako na hodniku ne bi uspeli da joj priđu.

  Učesnici konferencije izašli su na kraju zvaničnog dela iz sale na svoja vrata, mi novinari smo krenuli da izlazimo na druga vrata kako bismo ih na istom, zajedničkom, hodniku sreli i prišli da postavimo pitanja, ali se odjednom pojavila devojka iz protokola i zaključala vrata da ne možemo izaći dok premijerka i ostali ne prođu. – izjavila je Bulajić.

   Ona je dodala i da je novinarima, uz reči da nisu predviđena pitanja, devojka iz protokola rekla: „Meni je samo rečeno da sačekate“.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je bahato i neprimereno ponašanje nosilaca državnih funkcija.

   – Nakon izbegavanja davanja izjava i čestog targetiranja novinara, predstavnici vlasti potegli su za novom metodom – fizičkim onemogućavanjem novinara da postave pitanja i dobiju informacije. – ukazao je NUNS i upozorio da je poslednji trenutak da predstavnici vlasti prestanu da nipodaštavaju i ponižavaju novinare i da omoguće punu slobodu izražavanja.

  U saopštenju se podseća da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, kao i da se novinarima ne sme neopravdano fizički ograničavati kretanje, ni sloboda izveštavanja.

  Izvor: Fonet

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija