• Novoosnovanoj Kancelariji za diplomatiju Arnoa Gujona 3,1 milion evra iz budžetske reserve

  Novoosnovanoj Kancelariji za javnu i kulturnu diplomatiju prebačeno je 367.512.000 dinara (oko 3,1 milion evra) iz tekuće budžetske rezerve za redovan rad.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novoosnovanoj Kancelariji za diplomatiju Arnoa Gujona 3,1 milion evra iz budžetske reserve
  Foto: IN Medija

  Kako piše Nova ekonomija, ovaj novac je prvobitno bio namenjen Ministarstvu finansija za program realizacije infrastrukturnih projekata od značaja za Srbiju, konkretno za eksproprijaciju zemljišta u cilju izgradnje kapitalnih projekata.

  Međutim, novac se sada prenosi u tekuću budžetsku rezervu i potom raspoređuje Kancelariji javnu i kulturnu diplomatiju radi „obezbeđivanja neplaniranih sredstava potrebnih za redovan rad“.

  Ovih 367,5 miliona dinara biće raspoređeno za različite aktivnosti Kancelarije.

  Deo od oko 75 miliona dinara namenjen je za „stručne i operativne poslove“ Kancelarije, između ostalog za plate, doprinose, socijalna davanja, troškove putovanja, poreze, tekuće održavanje, mašine i opremu…

  Ostatak novca podeljen je na dva jednaka dela od po 146,25 miliona dinara namenjena za aktivnosti u oblasti javne diplomatije, odnosno u oblasti kulturne diplomatije.

  Vlada Srbije je sredinom maja osnovala Kancelariju za javnu i kulturnu diplomatiju. Kancelarija treba da se bavi stručnim poslovima koji se odnose na učešće u obaveštavanju domaće i strane javnosti o potencijalima i nacionalnim interesima Srbije, kao i učešće u aktivnostima „u cilju predstavljanja srpske kulture, istorije, vrednosti, duhovnosti, umetnosti, jezika, nauke i sporta u svetu“.

  Kancelariju kao vršilac dužnosti vodi Arno Gujon, koga je Vlada Srbije postavila na tu funkciju na period od šest meseci.

  Gujon je ranije bio i državni sekretar, kada se bavio odnosima sa dijasporom kao i sa srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija