Od danas dostupan Digitalni zeleni sertifikat

Categories SrbijaPosted on

Svi građani Srbije od danas mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

„Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da ste primili vakcinu i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je osoba vakcinisana, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa“, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Potrebno je da građani budu registrovani OVDE na portalu eUprava kako bi dobili sertifikat, saopšteno je iz vladine Kancelarije.

Nakon prijave potrebno je da Pokrenete uslugu.

Nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu nakon čega će sertifikat stići na istu.

Očitavanjem QR koda dobijaju se sledeći statusi:

– za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine Astrazeneka;

– za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni;

– za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Izvor: Tanjug

Foto: Nova

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *