• Omaž Tihomiru Novakovu u Kući Vojnovića

  Multimedijalna izložba „Black Carbon: umetnost i klimatske promene“ biće otvorena u četvrtak, 5. avgusta, u 20 sati, u Ustanovi kulture “Parobrod” u Beogradu. Trajaće do kraja avgusta, u septembru će je videti publika u Somboru, a u novembru postavka će biti izložena u Galeriji „Kuća Vojnovića“ u Inđiji, saopštili su organizatori, piše nova.rs. Termin „Black […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Omaž Tihomiru Novakovu u Kući Vojnovića

  Multimedijalna izložba „Black Carbon: umetnost i klimatske promene“ biće otvorena u četvrtak, 5. avgusta, u 20 sati, u Ustanovi kulture “Parobrod” u Beogradu. Trajaće do kraja avgusta, u septembru će je videti publika u Somboru, a u novembru postavka će biti izložena u Galeriji „Kuća Vojnovića“ u Inđiji, saopštili su organizatori, piše nova.rs.

  Termin „Black Carbon“ je, kako se objašnjava, u osamdesetim godinama prošlog veka odredio poznati srpsko-američki fizičar Tihomir Novakov (1929-2015). Naziv se odnosi na količinu sunčeve svetlosti koju apsorbuju čestice nastale nepotpunim sagorevanjem fosilnih goriva u našem okruženju i koja predstavlja glavni sastojak čađi i uzrok je negativnog uticaja na okolinu.

  Izložba, inače, autorski projekat dr Jasne Jovanov i dr Anne Novakov, kćerke Tihomira Novakova, zasnivaće se na radovima savremenih umetnika koji će za osnovnu temu svojih ostvarenja imati Black Carbon. Postavka predstavlja jedan od inovativnih naučno-umetničkih projekata koji koriste umetnost kako bi ukazali i na globalne klimatske promene. Obuhvatiće radove koji su zasnovani na reakcijama čula, a uključuju dela vizuelne, audio, taktilne i olfaktorne umetnosti, dodaje se u saopštenju.

  Tihomir Novakov

  Tihomir Novakov je jedan od vodećih vojvođanskih naučnika iz oblasti nuklearne fizike. Radeći kao istraživač u Lawrence Berkley National Laboratory dao je revolucionarni doprinos na polju proučavanja životne sredine. Jedno od njegovih otkrića je prepoznavanje klimatskih promena, kontrola vazdušnog zagađenja, globalno zagrevanje, čađ i Black Carbon.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura