• Onkološki pacijenti čekaju najsavremeniju terapiju o trošku države

  Lista novih 26 lekova prvog juna stići u bolnice za lečenje onkoloških pacijenata. Dominantno su to lekovi za tumore dojke, debelog creva, za tumore jajnika, štitnjače, za hematološke bolesti, kao i za dijabetes, hepatitis C, srčanu slabost, hemofiliju i multuplu sklerozu, najavio je Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Onkološki pacijenti čekaju najsavremeniju terapiju o trošku države

  Lista novih 26 lekova prvog juna stići u bolnice za lečenje onkoloških pacijenata. Dominantno su to lekovi za tumore dojke, debelog creva, za tumore jajnika, štitnjače, za hematološke bolesti, kao i za dijabetes, hepatitis C, srčanu slabost, hemofiliju i multuplu sklerozu, najavio je Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

  Novi popis lekova koji se izdaju o trošku osiguranja dosad je najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi, a u ovih 26 investiraće se 53 miliona evra.

  Nova onkološka terapija propisivaće se prema fazi bolesti, stanju pacijenta i benefitima koji se očekuju od lečenja. Prvu liniju terapije, prema ranijim najavama iz RFZO, pacijenti dobijaju u ranoj fazi bolesti, a druga linija se dobija kada je bolest uznapredovala. Cilj ove inovativne terapije je upravo da se maligne bolesti pretvore u hronične. Za nove lekove koji će se prema protokolu davati u bolnicama pacijenti neće ništa doplaćivati.

  Protekle dve godine prioritet je bila borba protiv korona virusa, ali je zahvaljujući rendgen i skener dijagnostici zbog virusa kod mnogih pacijenata na vreme otkriven jedan od najčešćih karcinoma – rak pluća.

  Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, rekao je za RTS da je to mala sreća u velikoj nevolji koja se zove karcinom pluća.

  – Godišnje oboli blizu 5.000 ljudi u Srbiji, a gotovo isto toliko i dalje umire. Problem u celom svetu jeste što se ta bolest otkriva u poodmaklom stanju. Ono što mi viđamo u našoj kliničkoj praksi jesu takvi odmakli stadijumi bolesti, da oni limitiraju naše mogućnosti lečenja ove bolesti, koje nije operativno, već dominantno radioterapijom i hemioterapijom – kaže Radosavljević.

  Korona je, prema statistici u svetu, usporila dijagnostiku oko 30 odsto.

  Mi ćemo još dugo viđati te posledice, ali moramo reći da je potrebno nešto što će naše sugrađane, potencijalne ili aktuelne pacijente, uveriti u to da kada osete tegobe reše da se jave lekaru. To nije uvek isti čas, okleva se u tome. To je dobro poznato. U Srbiji je vreme koje protekne od tegoba do dijagnoze i preko šest meseci. Izgube se za to vreme mnoge terapijske mogućnosti – napominje Radosavljević.

  Čeka se da u maju pacijenti dobiju i najsavremeniju terapiju o trošku države – na listi je novih 26 lekova.

  – Prvog juna će doći ta lista u bolnice. Dominantno su to lekovi za tumore dojke, debelog creva, za tumore jajnika, štitnjače, za hematološke bolesti. To su stotine i stotine pacijenata, možda i 1.000 pacijenata koji će ove godine dobiti te lekove – ističe Radosavljević.

  IN Medija

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/icr-novi-tretman-unistava-tumore-glave-i-vrata/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI