Onkološki pacijenti čekaju najsavremeniju terapiju o trošku države

Lista novih 26 lekova prvog juna stići u bolnice za lečenje onkoloških pacijenata. Dominantno su to lekovi za tumore dojke, debelog creva, za tumore jajnika, štitnjače, za hematološke bolesti, kao i za dijabetes, hepatitis C, srčanu slabost, hemofiliju i multuplu sklerozu, najavio je Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Onkološki pacijenti čekaju najsavremeniju terapiju o trošku države

Lista novih 26 lekova prvog juna stići u bolnice za lečenje onkoloških pacijenata. Dominantno su to lekovi za tumore dojke, debelog creva, za tumore jajnika, štitnjače, za hematološke bolesti, kao i za dijabetes, hepatitis C, srčanu slabost, hemofiliju i multuplu sklerozu, najavio je Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Novi popis lekova koji se izdaju o trošku osiguranja dosad je najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi, a u ovih 26 investiraće se 53 miliona evra.

Nova onkološka terapija propisivaće se prema fazi bolesti, stanju pacijenta i benefitima koji se očekuju od lečenja. Prvu liniju terapije, prema ranijim najavama iz RFZO, pacijenti dobijaju u ranoj fazi bolesti, a druga linija se dobija kada je bolest uznapredovala. Cilj ove inovativne terapije je upravo da se maligne bolesti pretvore u hronične. Za nove lekove koji će se prema protokolu davati u bolnicama pacijenti neće ništa doplaćivati.

Protekle dve godine prioritet je bila borba protiv korona virusa, ali je zahvaljujući rendgen i skener dijagnostici zbog virusa kod mnogih pacijenata na vreme otkriven jedan od najčešćih karcinoma – rak pluća.

Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, rekao je za RTS da je to mala sreća u velikoj nevolji koja se zove karcinom pluća.

– Godišnje oboli blizu 5.000 ljudi u Srbiji, a gotovo isto toliko i dalje umire. Problem u celom svetu jeste što se ta bolest otkriva u poodmaklom stanju. Ono što mi viđamo u našoj kliničkoj praksi jesu takvi odmakli stadijumi bolesti, da oni limitiraju naše mogućnosti lečenja ove bolesti, koje nije operativno, već dominantno radioterapijom i hemioterapijom – kaže Radosavljević.

Korona je, prema statistici u svetu, usporila dijagnostiku oko 30 odsto.

Mi ćemo još dugo viđati te posledice, ali moramo reći da je potrebno nešto što će naše sugrađane, potencijalne ili aktuelne pacijente, uveriti u to da kada osete tegobe reše da se jave lekaru. To nije uvek isti čas, okleva se u tome. To je dobro poznato. U Srbiji je vreme koje protekne od tegoba do dijagnoze i preko šest meseci. Izgube se za to vreme mnoge terapijske mogućnosti – napominje Radosavljević.

Čeka se da u maju pacijenti dobiju i najsavremeniju terapiju o trošku države – na listi je novih 26 lekova.

– Prvog juna će doći ta lista u bolnice. Dominantno su to lekovi za tumore dojke, debelog creva, za tumore jajnika, štitnjače, za hematološke bolesti. To su stotine i stotine pacijenata, možda i 1.000 pacijenata koji će ove godine dobiti te lekove – ističe Radosavljević.

IN Medija

https://multisite.radio021.rs/inmedija2/icr-novi-tretman-unistava-tumore-glave-i-vrata/

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]