• Pomorci pisali Vučiću: Poništiti rešenja o porezu od 2017, mi nismo frilenseri

  Udruženje pomoraca Srbije saopštilo je da je u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložilo da se ponište sva privremena rešenja o naplati poreza od 2017. godine za pomorce. Takođe predložili su i da se poništi i njihova naplata do pronalaska odgovarajućeg modela do čega bi se došlo dogovorom. Pomorci u pismu predsedniku takođe predlažu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pomorci pisali Vučiću: Poništiti rešenja o porezu od 2017, mi nismo frilenseri

  Udruženje pomoraca Srbije saopštilo je da je u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložilo da se ponište sva privremena rešenja o naplati poreza od 2017. godine za pomorce.

  Takođe predložili su i da se poništi i njihova naplata do pronalaska odgovarajućeg modela do čega bi se došlo dogovorom.

  Pomorci u pismu predsedniku takođe predlažu da se formira radna grupa koju bi činili predstavnici iz oblasti pomorstva i lađarstva i nadležnih ministarstava, kao i da se napravi model oporezivanja pomoraca po uzoru na već postojeće modele u drugim državama.

  Takođe i da se odredi finalni datum za dogovor modela i početak naplaćivanja.

  Udruženje pomoraca ističe da model oporezivanja koji je trenutno primenjen u Srbiji za njih nije prihvatljiv te da je Zakon po kome je urađena poreska kalkulacija napravljen za frilensere, a da oni nisu frilenseri.

  Frilenseri žive i rade u Srbiji 365 dana u godini. Pomorci su pre svega odvojeni od porodice, naša deca veći deo života odrastaju bez nas. – navode pomorci.

  Dodaju da se potpuno slažu sa tim da bi trebalo da postanu deo poreskog, socijalnog i zdravstvenog sistema Srbije, ali da se to uradi na način koji bi uvažio njihov specifičan položaj.

  Podsećaju da su pomorci u prethodnim državama SFRJ i SRJ bili prepoznati kao visokorizično zanimanje, kao i da je stvaranjem državne zajednice Srbija i Crna Gora, oblast pomorstva prepuštena na uređenje Crnoj Gori, dok je u Srbiji potpuno zanemarena, uz objašnjenje da više ne postoje pomorske kompanije na našoj teritoriji.

  To je, ističu iz Udruženja pomoraca, bilo pogrešno jer iako su kompanije „Beoplov“, „Jugooceanija“ i „Prekookeanska plovidba Bar“ prestale da postoje, ostali su pomorci koji su nastavili posao na stranim kompanijama.

  Dodaju da je broj pomoraca u Srbiji narastao u poslednjih 20 godina sa porastom broja putničkih brodova u svetskoj floti.

  Izvor: Tanjug

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/suboticani-koji-rade-na-brodovima-dobili-resenja-o-placanju-poreza-u-srbiji-iznosi-i-do-15-000-evra/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ana Brnabić: Hvala opoziciji koja je došla na dijalog

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se sa tog mesta truditi da se nastavi dijalog sa opozicijom, navodeći da vlast pokazuje da je nacionalni interes Srbije na prvom […]