• Popis počinje u subotu: Ako odbijete da učestvujete – kazna do 50.000 dinara

  Popis stanovništva počeće u subotu, 1. oktobra, popisivači će na prva vrata pokucati već u 8 sati. Od 1. oktobra građani Srbije odgovaraće na 69 pitanja. Oni koji ne budu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno. Ko ne želi, ne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Popis počinje u subotu: Ako odbijete da učestvujete – kazna do 50.000 dinara

  Popis stanovništva počeće u subotu, 1. oktobra, popisivači će na prva vrata pokucati već u 8 sati. Od 1. oktobra građani Srbije odgovaraće na 69 pitanja.

  Oni koji ne budu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno. Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

  Naš zadatak je da probamo da ih malo omekšamo, da im na lep način približimo važnost i svrhu popisa za naš grad, za našu državu i ako ni tada ne žele, mi ćemo se čuti sa instruktorima koji će kasnije sa komisijom ponovo izaći na teren i pokušati da objasne domaćinstvu zašto treba da da svoje podatke.- kaže Marta Miličić, popisivač u Kraljevu.

  U slučaju da građanin i tada odbije da učestvuje, lokalna popisna komisija obavestiće Republički zavod za statistiku. Slučaj odatle dalje ide u Prekršajni sud, a on može da dosudi i kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

   – On vodi taj spor, koji na kraju se završava nekom kaznom ili onako kako presudu donese Prekršajni sud. Nama je ideja da motivišemo građane, da im objasnimo zašto je popis važan i da dobijemo njihove podatke, kazna je nešto što je krajnji aparat. –  ukazuje Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku.

  Popisivača koji je uporan i ipak zahteva odgovore na takozvana etnička pitanja takođe čeka kazna od 30.000 do 50.000 dinara.

  U još tri slučaja predviđene su kazne za njih – ako poslove popisa ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnoj obradi podataka i ako ne čuvaju tajnost svih prikupljenih podataka.

  Izvor: RTS

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indjija-pripreme-za-popis-stanovnistva/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]