• Poskupeli dinarski krediti

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 1,5 odsto, saopštila je NBS. Pošto se kamatne stope kredita u dinarima ravnaju u odnosu na nju, podizanje ove kamate uticaće na rast cene kredita u domaćoj valuti, ali i dozvoljenog minusa i kreditnih kartica. Viša ključna kamatna stopa […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poskupeli dinarski krediti

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 1,5 odsto, saopštila je NBS. Pošto se kamatne stope kredita u dinarima ravnaju u odnosu na nju, podizanje ove kamate uticaće na rast cene kredita u domaćoj valuti, ali i dozvoljenog minusa i kreditnih kartica.

  Viša ključna kamatna stopa Narodne banke Srbije uvedena je da bi zauzdala inflaciju i smanjila dalje pritiske na rast cena.To istovremeno znači i da bi svi zaduženi u dinarima – od građana do privrede, mogli da očekuju blago povećanje svojih rata, pod uslovom da su ugovorili promenjive kamate.

   Izvršni odbor je podsetio da je Narodna banka Srbije i u prethodnom periodu, kao odgovor na izazove iz međunarodnog okruženja, preduzela korake ka postepenom povećanju restriktivnosti monetarne politike, koristeći fleksibilnost koju joj pruža postojeći monetarni okvir. Prosečna ponderisana stopa na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti kontinuirano i postepeno povećavana je od oktobra 2021. godine – ukupno za 84 bazna poena, dok se nije gotovo izjednačila s referentnom kamatnom stopom.

  Pored toga, merama Narodne banke Srbije smanjena je dinarska likvidnost bankarskog sektora na kontrolisan i ograničen način. Efekti tih mera, kao i aktuelno povećanje referentne kamatne stope, treba da doprinesu da se inflacija u srednjem roku kreće na niskom i stabilnom nivou, ističe se u saopštenju.

  Istovremeno, povećane su i kamatne stope na depozitne i kreditne olakšice Narodne banke Srbije – kamatna stopa na depozitne olakšice na 0,5%, a stopa na kreditne olakšice na 2,5%.

  Odluke monetarne politike će u narednom periodu zavisiti od kretanja faktora iz međunarodnog i domaćeg okruženja i ocene intenziteta i postojanosti inflatornih pritisaka po osnovu ovih faktora, kao i uticaja na finansijsku stabilnost i brzinu privrednog rasta.

  Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. maja.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija