• Posle „srpske Toskane“ Inđija dobila i „srpsku Saharu“

  Problem vodosnabdevanja Krčedina traje od početka visokih temperatura ovog leta. Od kraja juna tokom celog jula, meštani ovog sela mogu na prste jedne ruke nabrojati sate kada su imali vodu. Prema izjavama lokalne vlasti krčedinci su najveći potrošači vode u opštini jer je troše neracionalno, MZ Krčedin tvrdi da nije do zalivanja i „hlađenja lubenica“ […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Posle „srpske Toskane“ Inđija dobila i „srpsku Saharu“
  Foto:IN Medija

  Problem vodosnabdevanja Krčedina traje od početka visokih temperatura ovog leta. Od kraja juna tokom celog jula, meštani ovog sela mogu na prste jedne ruke nabrojati sate kada su imali vodu. Prema izjavama lokalne vlasti krčedinci su najveći potrošači vode u opštini jer je troše neracionalno, MZ Krčedin tvrdi da nije do zalivanja i „hlađenja lubenica“ nego do porasta broja stanovnika pa samim tim i potrošnje a meštane zanima zašto vode nema na tropskim temperaturama. Restrikcije vode su se nastavile, meštani su se odlučili na proteste a lokalna samouprava na „rat“ saopštenjima, o dogovoru još uvek nema reči. Krčedinci su na jučerašnjem protestu najavili radikalizaciju istih, blokirenjam svih puteva na prilazima selu za nedalju 24. jul.

  Foto: Krčedin / protest

  Ceo problem je počeo prošle godine kada su iz mesne zajednice ovog sela upućivali dopise JKP „Vodovod i kanalizacija“ da je situacija sa vodom alarmantna i da bi trebalo što pre preduzeti mere da ne bi došlo do kolapsa, do kog je godinu dana potom došlo zbog izostanka reakcije.

  Ovog leta krčedinci su prema očekivanju ostali bez redovnog vodosnabdevanja, bez informacija o vremenu isključenja sa mreže ali i razlozima ovako radikalnih mera. Nakon gotovo mesec dana od početka restrikcija i najava protesta oglasila se lokalna vlast i JKP „Vodovod i kanalizacija “ izjavama koje su samo dolile ulje na vatru meštanima Krčedina. Krčedinci su „optuženi“ da zalivaju beton, cveće, bašte ali i da hlade lubenice gradskom vodom i da su neodgovorni. Malo blaži u osudama krčedinaca bio je direktor JKP Vodovod i kanalizacija Dragoljub Trifunović koji je rekao da će problem biti rešen kopanjem dodatnog bunara B5 ali da za to još uvek ne postoji projekat ali ni novac i da se taj poduhvat može očekivati najranije do kraja godine ako ne i sledeće. I Trifunović je pomenuo neracionalnu potrošnju i neodgovornost ali tek nakon iznošenja plana rešenja.

  Za svo vreme agonije meštana Krčedina nijedan predstavnik gradske vlasti nije posetio ovo selo i obratio se meštanima. Komunikaciju na relaciji Krčedin – Inđija sveli su na optužbe i saopštenja koja kritikuju meštane. Za gotovo mesec dana višesatnih restrikcija vode u Krčedin su juče stigle dve cisterne pijaće vode, koje su postavljene na dva punkta i koje treba da celo selo podmire vodom. Cisterne su postavljene pola sata pred najavljeni protest a u isto veme je puštena i voda.

  Foto: Krčedin / cisterna

  Kap u čaši koja se prelila je novi talas tropskih temperatura i snažnije restrikcije vode u ovom mestu ali i činjenica da istovemeno opština Inđija izdvaja 120 miliona dinara za izgradnju vodovodne mreže ka Vinariji Šapat u Novom Slankamenu. Ova vinarija je u vlasništvu firme „Milenijum tim“ koja se dovodi u vezu sa najvišim vrhom srpske napredne stranke. Dok sa jedne strane lokalna vlast poboljšava infrastrukturu „srpske Toskane“ odnosno Novog Slankamena, krčedinci postaju „srpska Sahara“ .

  Protesti meštana Krčedina su prema njihovim rečima, egzistecionalni ne politički i poručuju da svako onaj ko pokuša da ih svrsta u bilo koji politički kontekst može samo da izazove veći revolt i neposlušnost.

  Čitaj još:

  Došen: Restrikcije vode u Krčedinu bez najave, zbog neracionalne potrošnje

  Gak: Ne postoji grad u svetu koji bi obezbedio dovoljnu količinu vode ukoliko se ista troši neracionalno

  Krčedinci se pitaju „U kom veku mi živimo kada vodu nemamo?“ i najavljuju protest za 18 sati

  JKP Vodovod: Krčedinci, definitivno nemamo vode za sve vrste polivanja i zalivanja

  Jučerašnjem protestu prisustvovalo je više desetina građana, starijih, mladih, porodica sa decom ali i vikendaša. Protest je prošao mirno i bez incidenata a policija je u toku blokada popisivala registarske tablice automobila koji su blokirali saobraćaj. Meštani kažu da su im automobili stali u raskrsnici jer su prokuvali a nemaju vodu da sipaju u hladnjake.

  Nakon dana pauze zbog seoske slave, krčedinci će u nedelju od 17 sati, prema najavama, organizovati trosatni protest u nedelju 24. jula ali ne blokiranjem raskrsnice u centru sela nego blokadom svih puteva koji vode ka seli i iz njega. Najavljeno je da će i poljoprivredna mehanizacija biti isterana na puteve.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI