• Povratak sezonskog gripa

  Virusolog i imunolog Milanko Šekler rekao je da se virus gripa vraća na velika vrata, i da se očekuje mnogo veći udar. On je istakao da se prošle godine širenje gripa izbeglo uvođenjem epidemioloških mera. Šekler je objasnio da jedan gripozan može da zarazi troje, a da kod korone jedan zaraženi može da zarazi njih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Povratak sezonskog gripa

  Virusolog i imunolog Milanko Šekler rekao je da se virus gripa vraća na velika vrata, i da se očekuje mnogo veći udar. On je istakao da se prošle godine širenje gripa izbeglo uvođenjem epidemioloških mera. Šekler je objasnio da jedan gripozan može da zarazi troje, a da kod korone jedan zaraženi može da zarazi njih osam. Maske su, kazao je Šekler zaštita i protiv gripa.

  – Tačno je da se u EU sada očekuje i veliki talas gripa, ali iz prostog razloga jer su vakcinisali veliki broj građana i ukinute su sve mere i sada će grip da iskoristi tu priliku, jer je za virus gripa i nama i njima opao imunitet. – rekao je on za TV Prva .

  Zaštita od sezonskog gripa koje najavljuju virusolozi, je i vakcina protiv sezonskog gripa koja je od polovine oktobra dostupna u Inđijskom Domu zdravlja“Dr Milorad – Mika Pavlović“, kao i u seoskim ambulantama. Na raspolaganju su dve vrste vakcina protiv sezonskog gripa i to Vaxigrip tetra i Torvaxflu.

  Direktorka Istituta za javno zdravlje Srbije „Milovan Jovanović Batut“ Verica Jovanović rekla je za RTS da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke.

  – U vakcinama se nalaze oni sojevi koji su i prethodnih sezona bili korišćeni, ali po preporuci Svetske zdravstvene organizacije koja je odobrena za korišćenje u ovoj sezoni. To se radi na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Radi se o dva tipa virusa A i dva tipa virusa B – objasnila je Verica Jovanović.

  Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vlada Srbije: Skuplji hleb od brašna T-500

  Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" kojom se koriguje cena te životne namirnice jer su poskupele […]

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]