• Praistorijski „MetaHuman“ u Narodnom muzeju u Beogradu

  Nakon svetske premijere i ogromne pažnje svetske javnosti i medija, projekat “Prehistoric MetaHuman” – virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, premijerno će biti predstavljen i domaćoj publici od 4. marta, u Narodnom muzeju u Beogradu, piše Blic. Posetioci muzeja biće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Praistorijski „MetaHuman“ u Narodnom muzeju u Beogradu

  Nakon svetske premijere i ogromne pažnje svetske javnosti i medija, projekat “Prehistoric MetaHuman” – virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, premijerno će biti predstavljen i domaćoj publici od 4. marta, u Narodnom muzeju u Beogradu, piše Blic.

  Posetioci muzeja biće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, koji je realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara. Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano je i “oživljeno” uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

  Potraga za informacijama o tome kako su ljudi u praistoriji živeli i izgledali, decenijama zaokuplja pažnju naučnika i opšte javnosti. Odgovor na ovo pitanje sada je konačno ponudila grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović. Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije, koju je razvila domaća gejming kompanije i Unreal Engine-a softvera, praistorijski čovek virtuleno i “oživeo”.

  Tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka i kreirao digitalni biokintetički model lica.

  Naučnica Sofija Stefanović, kreativna ambasadorka nacionalne platforme Srbija stvara, po čijoj ideji je i realizovan projekat, objašnjava ovo izuzetno dostignuće:

  – Koristili smo novu tehnologiju pod nazivom “Digitalni drevni ljudi” koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Usledio je transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica – rekla je Stefanović.

  Posetioci Paviljona Srbije na Expo 2020 Dubaji prvi su imali su priliku da vide projekat praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura