• Pravnici: Kovid propusnice nisu kršenje Ustava

  – Imamo Ustav koji kaže da su svi građani ravnopravni. Kako da kažem jednom građaninu da sme u tržni centar jer je vakcinisan, a drugom da ne sme jer nije? A znate da sam veliki pobornik vakcinacije. Ali kako da odbranim Ustav – rekao je Vučić u junu, istu tvrdnju ponovio mesec dana kasnije, ali […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pravnici: Kovid propusnice nisu kršenje Ustava

  – Imamo Ustav koji kaže da su svi građani ravnopravni. Kako da kažem jednom građaninu da sme u tržni centar jer je vakcinisan, a drugom da ne sme jer nije? A znate da sam veliki pobornik vakcinacije. Ali kako da odbranim Ustav – rekao je Vučić u junu, istu tvrdnju ponovio mesec dana kasnije, ali i sad u subotu.

  U međuvremenu, sve više lekara, uključujući i članove Kriznog štaba, reklo je da podržavaju uvođenje kovid propusnica, ističući da je sa epidemiološke tačke takav potez i te kako opravdan, ali i pravnika, koji tvrde da se uvođenjem takokzvanih “korona pasoša” ili “korona propusnica” ne krši Ustav Srbije.

  Pravnik Milan Antonijević, dugogodišnji director Jukoma, podseća za Danas da je Ustavni sud još 2017. godine izneo stav da nema prepreka za obaveznu vakcinaciju dece, ali i na nedavno mišljenje Evropskog suda za ljudska prava, koji je istakao između ostalog da je “obavezna vakcinacija neophodna u demokratskom društvu“ (Evropskom sudu su se prethodno obratili roditelji iz Češke čija deca nisu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja).

  – U svojoj presudi sud je istakao još da je vakcinacija čin društvene solidarnosti onih građana koji preuzimaju minimalni rizik kako bi zaštitili društvo kao celinu, a posebno one koji su najosetljiviji zbog drugih bolesti koje imaju – podseća Antonijević i prenosi iskustva iz Francuske iz koje tek što je došao, a koja je među prvima uvela slične propusnice za ulazak u restorane, muzeje ili koncerte, ali i obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike pod pretnjom kazne.

  Kako kaže, “nije osetio ništa što bi ličilo na diskriminaciju“.

  – Možete se testirati svugde, testovi su još uvek besplatni, ljudi razumeju zbog čega su te mere uvedene, a ujedno, još uvek nisam video u ljudskim pravima član konvencije koji garantuje pravo zaraženom da uđe u muzej, na koncert, u kafić, restoran ili voz gde može ugroziti druge. Mere vakcinacije je propisala naša država, donekle i pojasnila, pored svih državotvornih Nestorovića, zašto je nacionalni interes da se velika većina stanovništva vakciniše i to je to. Ostaju sada pojedinačne mere koje se mogu uvoditi. Sve u svemu, kao država možete uvoditi mere, proporcionalne i primerene demokratskom društvu, a da li smo demokratsko društvo, drugo je pitanje – navodi Antonijević.

  Aleksandar Vučić, Milan Antonijević, Vladica Ilić

  I Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava smatra da bi obavezna vakcinacija određenih grupa i uvođenje kovid propusnica bio način da se zaštite građani koji zbog osnovnih bolesti ne mogu da prime vakcinu, a istovremeno imaju veći rizik od razvoja teškog oblika kovida 19.

  – U ovakvim okolnostima država može da uvede ili obaveznu vakcinaciju za određene grupe građana, kao što su na primer zdravstveni radnici ili neke druge profesije, ili da ograniči pristup određenim mestima osobama koje nisu vakcinisane (nemaju negativan test, odnosno nisu preležali kovid) ili da ne radi ništa, što je trenutno slučaj, i što je najgora opcija. Uvođenje kovid propisnica zapravo bi bilo jedan mekši pristup u odnosu na obaveznu vakcinaciju za određene grupe. Pri tome i jedno i drugo je moguće ako je ta mera srazmerna, ako je zakonski precizna i jasna – kaže Ilić.

  On ističe i da „prava zagarantovana Ustavom, kao što su sloboda kretanja i sloboda okupljanja, mogu da se ograniče zarad zaštite javnog zdravlja“.

  – Stoga uvođenje kovid propusnica koje bi omogućilo onima koji su primili vakcinu, preležali kovid ili koji imaju negativan test da uđu u zatvorene prostore, ili na veća okupljanja, ne bi bilo kršenje Ustava. Mi smo imali kršenje Ustava tokom vanrednog stanja kada stariji grđani nisu dva meseca skoro mogli da izađu iz kuće, a kovid propusnice ne bi bile kršenje Ustava – zaključuje Ilić za Danas.

  Zbog čega Vučić mesecima upozorava na moguće kršenje Ustava?

  Za političkog analitičara Cvijetina Milivojevića to je samo izgovor da pred izbore „ne bi ušao u klinč sa onim delom biračkog tela, koji ne bi podržao te mere“. On veruje da se Vučić brine da se ne zameri delu biračkog tela. 

  – Na kraju krajeva, najvaći deo antivaksera će pre biti njegovo biračko telo, nego biračko telo opozicije – kaže Cvijetin MIlivojević.

  Cvijetin Milivojević, foto TV Nova


  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]