• Predlozi za najbolju novu srpsku reč: „Nesvoj“ umesto „bot“, „zrčak“ umesto „selfi“ i demonokrntija

  Takmičenje “Najbolja nova srpska reč” traje do 15. Septembra koju je organizovao sajt „Mala biblioteka“ iz Londona. Prema propozicijama takmičenja, učesnici mogu poslati najviše 5 predloga novih reči koje nisu zabeležene u srpskom rečniku, prednost imaju zamene za reči koje su “tuđice” I takmičenje je otvoreno za sve. Na sajtu “Mala biblioteka” naznačeno je da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Predlozi za najbolju novu srpsku reč: „Nesvoj“ umesto „bot“, „zrčak“ umesto „selfi“ i demonokrntija

  Takmičenje “Najbolja nova srpska reč” traje do 15. Septembra koju je organizovao sajt „Mala biblioteka“ iz Londona. Prema propozicijama takmičenja, učesnici mogu poslati najviše 5 predloga novih reči koje nisu zabeležene u srpskom rečniku, prednost imaju zamene za reči koje su “tuđice” I takmičenje je otvoreno za sve.

  Na sajtu “Mala biblioteka” naznačeno je da prednost imaju zamene za nepotrebne tuđice (posebno anglicizme), s tim što se traže predlozi za nepotrebne tuđice, a ne za srpske reči, i ne traže se zamene za široko prihvaćene (prilagođene) pozajmljenice poput reči džezva, bojler, radijator, jastuk I drugo.

  -Cilj takmičenja ,,Najbolja nova srpska reč” je višeslojan. Ovakva takmičenja postoje i u drugim, malim i velikim jezicima, na koja smo se ugledali.  Takmičenjem za ”Najbolju novu srpsku reč” želimo da podstaknemo i javni razgovor o vednostima reči koje govorimo.- kaže se u pozivu.

  Urednik stranice Veljko Žižić rekao je za N1 da su do sada dobili predloge oko 150 takmičara. Prema pravilima, svakom takmičaru je dozvoljeno da pošalje do pet reči.

  Često dobijemo i po pet reči po takmičaru, ali je prosek po takmičaru ipak malo manji. Ukupno, do sada nam je stiglo oko 300 reči, čime smo veoma zadovoljni rekao je Žižić za portal N1.

  Predlozi, kako kaže, pristižu iz cele bivše Jugoslavije, naravno, najviše reči iz Srbije, potom Republike Srpske i Crne Gore. Reči pristižu i iz Velike Britanije, Nemačke, Švajcarske, potom iz Kanade, SAD i Australije.

  -Reči nam stižu od pisaca, novinara, ali pre svega i najviše od ljubitelja jezika. Reči dolaze i od roditelja i od dece. Dolaze prethodno promišljene reči, gde su njihovi stvaraoci odranije tražili zamenu za tuđicu koja im se ne dopada. Stižu i reči koje su smišljene posebno za takmičenje – ističe Veljko Žižić.

  Osim toga, kako dodaje, stigle su i reči koje su deca već ranije smislila, iz nekog sasvim iznenadnog povoda, gde njihove porodice rado već koriste tu reč u svojoj sredini. Dolaze i one koje su stvorene u svakodnevnom neobaveznom razgovoru između prijatelja.

  Svakako, nadamo se da će lepi predlozi nastaviti da pristižu. Sve lepe poruke i predlozi su nam veoma dragoceni. Takmičenje je otvoreno sve do 15. septembra. Takmičenje nudi i vredne nagrade, a to su 600 evra za prvu, 400 evra za drugu i 200 evra za treću nagradu – rekao je Žižić.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/odabrane-najbolje-nove-hrvatske-reci-znate-li-sta-su-prestrujnik-ili-znojiliste/

  Najzanimljivije „nove reči“

  Smotuljak – zamena za „wrap“, reč koja se često može naći kod dostavljača hrane. Kako Žižić objašnjava, reč je o proizvodu za koji niko nije siguran kako se izgovara: „rap“, „rep“, „vrap“, „vrep“. Svakako, neozbiljno je imati u srpskom imenicu koja se piče sa „w“.

  Žižić je za N1 predstavio još neke zanimljive predloge koji su stigli:

  Populica – Zamena za „bestseller“, obično za knjigu koja je veoma čitana pa je predlog imenica ženskog roda koja će ujedno biti i slatka.

  Samoglas – Predlog zamene za „podcast“. Ova reč bi bila zbir reči za „samo“ i „glas“, što odražava zvuk gde govornik sam izražava svoje misli.

  Čežnjište – Značenje je mesto, stvarno ili preneseno, u prostoru ili u duši, koje nadahnjuje, podstiče, nagoni na čežnju. Nadahnuće je proisteklo iz pesničkih misli, sećanja i potrebe dočaravanja stanja posebnih osećanja.

  Zrčak – Zamena za reč „selfi“. Zrčak dolazi od reči zrcalo, odnosno ogledanje, ogledalo. Stoga je predložena reč kratka, a ipak ima vezu sa starom rečju i zvukom našeg jezika.

  Smečkati – izgnječiti nešto.

  Beztebnost – Stanje bez tebe (nije nedostajanje, več upravo stanje bez druge osobe) – nadahnuće je iz turskog jezika, koji poseduje reč tog značenja.

  Demonokrntija – Privid demokratskog uređenja, gde je demokratija zapravo zloupotrebljena protiv društva.

  Suncokrem – Krema za sunčanje, zamenjuje čak tri reči, lako se izgovara, smislio ju je jedan dečak na putu ka morskoj plaži.

  Nesvoj – Odlična zamena za engleski „Bot“ odnosno ljude ili uređaje bez svog mišljenja.

  Barlabuć(i) – Iz Banjaluke je pristigla reč „Barlabući“. Objašnjenje koje je poslao takmičar: „Barlabući su tinejdžeri, bez obzira na pol. Zamena za stranu reč. Reč slikovito prikazuje tu napupelu mladost koja se ‘prndulji’ na sve i svašta od ustalasalih hormona i neukrotive snage. Istovremeno je reč ušećerena i ne kritikuje mladost.“

  Svi zainteresovani mogu slati predloge novih reči na rec@malabiblioteka.net. O uslovima takmičenja informacije su na sajtu wwww.malabiblioteka.net/novarec.

  Izvor: IN Medija, N1

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije ZABAVA

  Humanitarni dečiji matine u subotu 28. oktobra

  Tinkerlab i Brainobrain Inđija u subotu 28.oktobra od 11 sati organizuje dečiji matine Diznijevih klasika a sav prikupljen novac od ulaznica biće uplaćen za lečenje mlade rumljanke Teodore. Cena […]