• Predsednica opštine Ruma najavila renoviranje kuće Mileve Marić Ajnštajn

  Kuća koja je nekada bila dom porodice Marić, a u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn, čuvena matematičarka i fizičarka provela deo svog zivota, prešla je u vlasništvo Opštine, obavestila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić rumsku javnost, putem svog zvaničnog facebook profila . Mileva Marić, rođena je u tadašnjoj Austrougarskoj, tačnije u Titelu 1875. godine. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Predsednica opštine Ruma najavila renoviranje kuće Mileve Marić Ajnštajn

  Kuća koja je nekada bila dom porodice Marić, a u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn, čuvena matematičarka i fizičarka provela deo svog zivota, prešla je u vlasništvo Opštine, obavestila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić rumsku javnost, putem svog zvaničnog facebook profila .

  Mileva Marić, rođena je u tadašnjoj Austrougarskoj, tačnije u Titelu 1875. godine. Porodica Marić se  1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu.

  Kako je saopšteno iz te sremske opštine, kuća u Železničkoj ulici broj 38, u kojoj je zivela porodica Marić i dalje postoji, ali je nazalost u jako lošem stanju. Njena istorijska vrednost je neosporna, ali zbog činjenice da se kuća nalazila u privatnom vlasništvu, Opština nije mogla da preduzme korake ka njenoj obnovi.

  Sa zadovoljstvom saopštavam da su sadašnji vlasnici odlučili da poklone ovu kuću našoj opštini. Ovaj nesebičan gest omogućiće nam da renoviramo kuću i pretvorimo je u centar kulture koji će biti na ponos svima nama. Ova kuća će postati mesto gde ćemo moći da se divimo nasleđu Mileve Marić Ajnštajn i njenog brata, Miloša Marića, takođe izuzetnog naučnika. – poručila je predsednica Ćirić.

  Predsednica opštine Ruma je najavila potpuno renoviranje kuće poručivši da će kuća Mileve Marić postati „mesto inspiracije za buduće generacije“.

  Naslovna: Opština Ruma

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina