• Predsednik Apelacionog suda povodom presude za ubistvo Ćuruvije: Sudi se na osnovu dokaza

  Društvo sudija Srbije saopštilo je da sa javnošću deli zabrinutost i razočarenje što i posle 25 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije počinioci nisu privedeni pravdi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Predsednik Apelacionog suda povodom presude za ubistvo Ćuruvije: Sudi se na osnovu dokaza
  Foto: IN Medija

  -Ova činjenica ukazuje da institucije države koje su za to bile zadužene, policija, javno tužilaštvo i sud nisu ispunile svoj zadatak – navodi se u saopštenju Društva sudija.

   Ističe se da javnost opravdano može postaviti pitanje ko je tu podbacio, ali da je nedopustivo da se za to čine odgovornim sudije koje su donele oslobađajuću presudu čak i pre nego što je javnost upoznata sa razlozima za njeno donošenje.

   -Društvo sudija podseća da sud sudi na osnovu dokaza koje prezentuje javno tužilaštvo, a koje prikuplja policija. Komentarisanje sudskih odluka, pa i izražavanje nezadovoljstva njihovim donošenjem je dozvoljeno, ali takvo komentarisanje mora biti u vezi sa postupanjem i argumentacijom suda, a ne prosto izražavanje nezadovoljstva ishodom sudskog postupka – navodi se u saopštenju.

  Društvo sudija Srbije „poziva Visoki savet sudstva da, u skladu sa svojom ustavnom dužnošću da jemči i obezbeđuje nezavisnost sudija i sudova, omogući sudijama da rade bez nipodaštavanja i da objasni javnosti da sudije ne sude prema očekivanjima, već prema dokazima i da je u pravnoj državi, u situaciji kad dokazi ne ukazuju na nesumnjivu krivicu okrivljenih, dužnost suda da donese oslobađajuću presudu“.

   Predsednik Apelacionog suda: Sudi se na osnovu dokaza

   Predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković saopštio je da razume potrebu porodice Slavka Ćuruvije, kao i njegovih prijatelja i kolega da iskažu nezadovoljstvo odlukom Apelacionog suda i dodao da sud sudi samo na osnovu dokaza koje ima u spisima predmeta.

  -Sud sudi samo na osnovu dokaza koje ima u spisima predmeta, a nalaženje veća koje je odlučivalo u ovom postupku je da Tužilaštvo nije prezentovalo sudu dokaze koje bi potkrepili navode iz optužnice. Da li je Apelacioni sud zauzeo pravilan stav u svojoj odluci, a koja je doneta nakon otvorenog pretresa pred Apelacionim sudom i ponovnog izvođenja određenih dokaza, ne možemo suditi samo na osnovu ličnog utiska o sudskom postupku, već samo na osnovu detaljne analize svih dokaza izvedenih u toku ovog postupka, kao i pravnosnažne presude kojom je okončan – navodi sudija Milenković.

   On dodaje da je sudsko veće Apelacionog suda oslobađajuću presudu donelo jednoglasno, a da su prethodno dve osuđujuće prvostepene presude donošene većinom glasova trojnog veća.

   -Dakle, šest sudija koji su učestvovali u ovom postupku je smatralo da Tužilaštvo nije pribavilo dovoljno dokaza kojima bi se dokazala osnovanost optužnice – precizirao je predsednik Apelacionog suda.

   On kaže da „nažalost jeste tačno da su ovakvom presudom građani ostali uskraćeni za odgovor na pitanje ko je i zašto ubio novinara Slavka Ćuruviju, kao i iz kojih razloga ni posle više od 24 godine od ubistva krivac ili krivci nisu privedeni pravdi“.

   -Ali odgovornost za to ne mogu snositi sudije Apelacionog suda u Beogradu koji su samo okončali višegodišnji postupak u vezi sa tim- naveo je sudija Milenković.

   On ističe da su medijskim izveštavanjem njegove kolege koje su učestvovale u sudskom postupku stigmatizovane kao nepodobne.

   -Sudijski posao nije ni malo lak i ne bih želeo da ovakvim izveštavanjem urušimo ugled pravosuđa kod građana Republike Srbije i obeshrabrimo sve naše mlade kolege da se u budućnosti opredele za ovu profesiju. U tom smislu pozivam sve pripadnike sredstava javnog informisanja, kao i javne ličnosti, da nas i dalje kritikuju kada smatraju da je to u javnom interesu, ali da kritikama prethodi ozbiljna analiza činjeničnog stanja koje u predmetu sud ima jer, podsećam, sud sudi samo na osnovu dokaza koje su stranke u postupku prezentovale, a u konkretnom slučaju dokazi za tvrdnje iz optužnice su evidentno izostali- zaključio je predsednik Apelacionog suda.

  Ispred Apelacionog suda u Beogradu danas je održan protest zbog oslobađajuće presude okrivljenima za ubistvo Ćuruvije.

   Vrhovno javno tužilaštvo (VJT) Srbije je danas tražilo od Apelacionog suda da mu dostavi spise predmeta u tom postupku radi podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti.

   U saopštenju VJT se navodi da taj zahtev može biti podnet protiv pravosnažne odluke suda kao vanredni pravni lek zbog povrede zakona.

   Apelacioni sud u Beogradu je u petak objavio da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

   Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

   Novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici u Berogradu a za to ubistvo 2015. godine optuženi su nekadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija