• Prekrečen novosadski mural posvećen medicinarima superherojima

  Mural na Salajci koji prikazuje medicinare među superherojima prekrečen je pre nekoliko dana, zajedno sa drugim grafitima na ovoj lokaciji, piše portal 021.rs. Kako su za taj portal rekli u privatnom preduzeću koje je vlasnik objekata na kojima se nalazio mural, krečenje je urađeno u sklopu renoviranja prostorija, jer bi trebalo da budu iznajmljene. Osim […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prekrečen novosadski mural posvećen medicinarima superherojima

  Mural na Salajci koji prikazuje medicinare među superherojima prekrečen je pre nekoliko dana, zajedno sa drugim grafitima na ovoj lokaciji, piše portal 021.rs.

  Kako su za taj portal rekli u privatnom preduzeću koje je vlasnik objekata na kojima se nalazio mural, krečenje je urađeno u sklopu renoviranja prostorija, jer bi trebalo da budu iznajmljene.

  Osim ovog murala, prekrečen je i niz drugih poruka na fasadama u sklopu ovog kompleksa, od kojih su neke neprimerene sadržine.

  Mural koji prikazuje medicinare među Marvelovim i DC-jevim superherojima pojavio se na zidu 13. maja 2020. godine, na samom početku pandemije korona virusa, nekoliko dana nakon što je Srbija izašla iz vanrednog stanja.

  Uz lekara sa zaštitnom maskom bili su naslikani Spajdermen, Betmen, Kapetan Amerika i Ajronmen, a na dnu murala bilo je ispisano „#zanašeheroje“.

  Novi Sad se tada sa ovim muralom pridružio nizu svetskih gradova koji su se na sličan način zahvalili i odali priznanje lekarima, tehničarima, medicinskim sestrama i svim drugim radnicima u zdravstvenim ustanovama koji se bore protiv virusa korona.

  Mural je nacrtao umetnik Uroš Štrboja koji je za 021.rs tada rekao da su idejni tvorci i finansijeri želeli da ostanu anonimni.

  Posle nekoliko dana je saopšteno da iza murala stoji grupa Novosađana okupljena u Udruženje „Art na Zid“ koji su ovim muralom želeli da odaju priznanje svim medicinskim radnicima.

  Mural je od pojavljivanja privlačio pažnju Novosađana i smatrao se jednim od lepših u gradu, tako da su ga ljudi fotografisali i mesecima nakon što je oslikan.

  Protest – kuralom

  Ovo nije jedini uništen mural na koji su novosađani bili ponosni.  

  Mural „The only Truth“ poznatog francuskog umetnika Gijom Albi Remeda nastao 2009. godine, prekrečen je 16. marta 2017. godine, bez obrazloženja ko je to uradio.

  Građani su te noći primetili trojicu radnika, bez oznaka, koji su mural okrečili za manje od sat vremena. U znak protesta nepoznate osobe su na belom zidu nacrtale “kural”, odnosno crtež penisa. Taj crtež je više puta uklanjan, ali je svaki put vraćan u nekom novom obliku i duži.

  Poslednji put „Kural“ se pojavio krajem septembra, 19 meseci nakon što je prvobitno nastao. Nacrtan je preko murala “Srpska Atina”, koji je osvanuo na mestu Remedovog originalnog murala, a koji deo novosađana ne prihvata, jer ga smatra političkim proglasom aktuelne vlasti u Novom Sadu.

  Korišćen je i u znak protesta u naselju Liman, kada se pojavljivao preko srpskih trobojki kojima je, uoči izbora pre dve godine, ovaj deo grada osvanuo iscrtan, a koje su, takođe, u delu javnosti smatrane za neprimeren politički aktivizam.

  Fotografije: 021.rs
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  „Ožalošćena porodica“ u KC Inđija

  Nušićeva „Ožalošćena porodica“ u izvođenju Kreativnog centra „Artelje“ iz Inđije je na repertoaru Kulturnog centra u nedelju 18. februara od 20 sati. Karte su u prodaji od 10. februara […]