• Preminuo Žan Pol Belmondo

  Velikan francuske kinematografije, Žan-Pol Belmondo, preminuo je juče u svom domu u Parizu u 89. godini. Glumac u Francuskoj poznat po nadimku Bebel, snimio je oko 80 filmova, a proslavio se u ulogama u filmovima novog talasa 1960-ih godina, da bi 1970-ih postao zvezda akcionih filmova. Glumio je u filmovima kultnih francuskih reditelja Žan-Lika Godara, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Preminuo Žan Pol Belmondo

  Velikan francuske kinematografije, Žan-Pol Belmondo, preminuo je juče u svom domu u Parizu u 89. godini.

  Glumac u Francuskoj poznat po nadimku Bebel, snimio je oko 80 filmova, a proslavio se u ulogama u filmovima novog talasa 1960-ih godina, da bi 1970-ih postao zvezda akcionih filmova.

  Glumio je u filmovima kultnih francuskih reditelja Žan-Lika Godara, Luja Mala, Kloda Šabrola, Žan-Pjer Melvila i Fransoa Trifoa.

  Njegovi najpoznatiji filmovi su „Profesionalac“, „Borsalino“, „Do poslednjeg daha“ i „Čovek iz Rija“.

  Glumio je sa poznatim glumicama – Katrin Denev, Klaudijom Kardinale, Sofijom Loren i Ursulom Andres.

  Belmondo se manje pojavivao u javnosti od 2001. godine, kada je imao moždani udar. Nekoliko godina kasnije, 2008, snimio je film „Un homme et son chien“ (Čovek i njegov pas), priču o starcu kojeg je društvo odbacilo.

  Glumac je, između ostalog, osvojio počasnu Zlatnu palmu Kanskog festivala 2011, Zlatnog lava 2016. Venecijanskog festivala, dok je na dodeli francuskih filmskih nagrada Cezar 2017. doživeo ovacije. Primajući nagradu za doživotno delo, Belmondo je tada sa štapom u ruci, uvek sa osmehom opet zasmejao publiku nekom šalom na račun svog izgleda ili glume.

  Francuskinje su Belmonda u jeku karijere često upoređivale s nešto mlađim filmskim kolegom Alenom Delonom.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]