Stigla presuda za paljenje šest automobila iz 2015. godine

Categories Inđija, NAJVAŽNIJEPosted on

Proleća 2015. godine u Inđiji i njenim naseljenim mestima ukradeno je 6 automobila, koja su nedugo potom pronađena u inđijskim atarima zapaljena. Za krađu šest automobila i njihovo spaljivanje sada je stigla i presuda, Osnovni sud u Staroj Pazovi osudio je jednu osobu, tada starijeg maloletnika, na godinu i po dana zatvora.

Tada maloletni počinioci prvo su u noći 16.04.2015. u Ljukovu ispred kuće ukrali nezaključan Golf pun majstorskog alata, posle kratke vožnje po okolini odvezli ga u njive nedaleko od Inđije gde su ga zapalili.

Iste noći otišli su u Bešku gde su na identičan način ukrali automobil Opel kadet koji je bio parkiran ispred kuće i koji su, posle kraće vožnje, zapalilli u obližnjim njivama.

Samo dva dana kasnije, na sličan način su ispred jedne kuće u Inđiji ukrali Folksvagen pasat, kraće vreme se vozili njime po gradu, da bi i njega odvezli u obližnje njive i zapalili.

Već naredne noći u istom kraju grada ukrali su automobil marke Suza i po već ustaljenom šablonu vozili su se Inđijom i nakon toga zapalili vozilo.

Do pete, pretposlednje krađe došlo je 21.04.2015. takođe u Inđiji. Tom prlikom ukraden je i nakon kraće vožnje odvežen u obližnje njive i zapaljen još jedan Opel kadet.

Dva dana kasnije ista grupa tada starijih maloletnika ukrala je jednu Ladu u Inđiji, koju su takođe vozili po gradu, a potom zapalili.

U sudskom zapisniku se navodi da je okrivljeni bio sposoban da shvati značaj svog dela, bio je svestan svog dela i njegove zabranjenostii i da je pored toga želeo da izvrši delo.

Prilikom izricanja presude sud je imao u vidu olakšavajuću okolnost, da je okrivljeni imao 21 godinu i bio stariji maloletnik, ali i otežavajuće okolnosti, da je više puta osuđivan na kraće zatvorske kazne.

U presudi, koja je doneta nakon 6 godina, kaže se “da je odluka doneta u uverenju da se isti samo na taj način može sprečiti da čini krivična dela i uticati na njega da ubuduće ne čine krivična dela, uticati na druge da ne čine krivična dela,te da će se na taj način izraziti društvena osuda za krivično delo, jačati moral i učvrstiti obavezu poštovanja zakona.”

Supruga jednog od oštećenih Radmila Terzić za IN Medija kaže da su suprug i ona otkrili da im je automobile ukraden kada su ujutro izašli da popiju kafu. Nije im bilo jasno kako su ga upalili, a da niko ništa nije čuo. Nestanak su prijavili policiji, a automobil je istog dana pronađen u inđijskom ataru, blizu pruge na izlazu iz Inđije ka Staroj Pazovi – izgoreo.

– U automobilu su bila dečija sedišta i neke sitnice, a u gepeku je bio moj alat za frizeraj. Počinioce nismo poznavali, samo sam čula tada da smo mi samo jedni u nizu i da je ovo otimanje i paljenje ko zna koje po redu, istakla je Radmila.

Ona napominje da je posle događaja saznala da automobile otimaju mladići iz njihovog kraja u kom su živeli i da se kroz klipove i fotografije hvale po društvenim mrežama.

Radmila dodaje da tada, pre više od šest godina, ni jedan medij niije objavio vest o seriji krađa i paljenja automobila, pa da je sada, po dobijanju presude, odlučila da o tome govori.

– Ne postoji ni jedna jedina vest o tom događaju u Inđiji. Niko ne zna da su jedno leto trojica maloletnika ukrala 9 automobila i zapalila ih iz čiste obesti. Niko ne zna da su njihovi roditelji odmah skinuli odgovornost sa sebe, kaže Radmila Terzić za IN Medija.

Presudu i visinu kazne nije želela da komentariše. Odštetu do sada nisu dobili iako u njihovom delu presude stoji da je izvršilac dužan da im isplati 30.000 dinara.

Ukupna vrednost zapaljenih automobile je, prema presudi, procenjena na više od 350.000 dinara.

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

1 comment

  1. Bravo Žex. Priznajem da mi je teško palo da se uopšte upustim u čitanje nečega za šta mi sama propratna slika ukazuje na svu odvratnost i unosi prljavštinu i smeće koje sam davno rešila da izbacim iz svog života (valjda sam verovala da će ono tako kako je došlo i otići ili da se mogu potpuno zaštititi zatvorivši mu svaki prolaz), a ono se pak toliko nataložilo da se preliva sa ekrana TV prijemnika, sasvim poražavajuće i tužno, ali jako visokog procenta stanovništva ove planete. Ipak, bravo. I ipak, moram reći da sam srećna. To je osećanje doduše došlo nakon početne gadljivosti što sam na istoj toj planeti. Nakon moje dileme da li da pročitam uopšte a potom i rešenosti da to učinim. Ali, došlo je. Verujem iz istog razloga, koji me je i naterao da pročitam. Reč je o tvom tekstu, a to ne mogu zanemariti. Srećna sam što ima još bistrih umova poput tvog. Što nisam usamljena u svom stavu prema nakaradnosti. Što se možda još neko oseća poput nas kada do njega dodju, iako to ne želi, ovakve…. Nisam još našla odgovarajući izraz za ovakvo dno društvenog “napretka”. I ta sreća nešto znači. Ako ne za društvo, onda za naš mir. Za naš um. Znaš onako, čisto za našu dušu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *