• Reč „krađa“ prednjači sa brojem sinonima, šta to govori o nama

  Izmena Zakona o sprečavanju korupcije na javnoj raspravi je do sutra 22. avgusta a izmena zakona odnosi se na definiciju statusa “javna funkcija”. Vlast tvrdi da je poslušala preporuke antikorupcijskog tela Saveta Evrope i da se definicija javnog funkcionera proširuje. Opozicija smatra da su naknadna tumačenja zakona moguća i da će pojedinici ponovo moći da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Reč „krađa“ prednjači sa brojem sinonima, šta to govori o nama

  Izmena Zakona o sprečavanju korupcije na javnoj raspravi je do sutra 22. avgusta a izmena zakona odnosi se na definiciju statusa “javna funkcija”. Vlast tvrdi da je poslušala preporuke antikorupcijskog tela Saveta Evrope i da se definicija javnog funkcionera proširuje. Opozicija smatra da su naknadna tumačenja zakona moguća i da će pojedinici ponovo moći da izbegnu antikorupcijsku kontrolu.

  Kada se kaže “ korupcija “ običan narod to čuje kao protivzakonito prorisvajanje dobara ili prikrivanje nezakonito stečenih dobara i obično se vezuje za funkcionere. Korupcija je suštinski ekonomska, društvena i moralna pojava koja u sebi sadrži podmitljivost, potkupljivost, pokvarenost, pranje novca, poklanjanje ili korišćenje javne svojine i sve to na štetu građana.

  Kojim rečima Srbi opisuju nezakonite radnje

  U srpskom jeziku postoje brojni sinonimi za “krađu” to je jedna od reči koja u našem jeziku ima najviše reči “blizanaca”. Pitali smo čitaoce kojim rečima oni opisuju krađu I dobili smo zanimljive odgovore.

  Drpiti, maznuti, lapiti, poplašiti, marnuti, maknuti, zdipiti, ojaditi, opajati, popajati, ćornuti, su neki od sinonima za krađu. Međutim čitaoci IN Medija na društvenim mrežama imali su zanimljive odgovore.

  Gepiti. Ili prirodni oblik nadoknade u društvima lažne jednakosti.

  Optimizovati.

  Žuti, SNS

  Ovo su samo neki od odovora koji nisu često upotrebljivi u konverzaciji, spisku sinonima dodaju čitaoci krađa se može pisati rečima:

  Izmusti, Mile prevara, otaimačina, šverc i nameštaljka

  Oni opšte poznati sinonimi za krađu kada se pobroje daju zadivljujući spisak reči kojima opisana krađa.

  Lapiti,marnuti, ćornuti, gepiti, zdipiti, drpiti.skembati, munuti, capca rapca, leva ruka desni džep, klepiti, oladiti, lepljivi prsti, brzi prsti.

  Čitaoci su predlagali reči za koje smatraju da su eufeminzmi. Eufemizmi su po definiciji stilske figure koje imaju za cilj da određen pojam koji ima negativnu konotaciju bude zamenjen blažim pojmom. Jedan pratilac dao je zanimljiv ugao posmatranja reči “krađa” koristeći eufemizam.

  – Raditi za stranku.

  – Raditi za otadžbinu.

  – Raditi za našu decu.

  – Itd.

  (Ali, to nisu sinonimi, već eufemizmi.) – napisao je jedan od pratilaca.

  Blaže reči odnono eufemizmi koriste se zbog prilagođavanja govora bontonu, kao i zbog raznih društvenih, religioznih i političkih razloga.

  V.M (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija