• Reditelj Jagoš Marković preminuo u 57. godini

  Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini, potvrđeno je iz Narodnog pozorišta za portal Nova.rs, prenosi taj portal. Marković je bio jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu. Jagoš Marković je rođen i odrastao u Podgorici gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je 1987. godine na Fakultetu dramskih umjetnosti u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Reditelj Jagoš Marković preminuo u 57. godini

  Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini, potvrđeno je iz Narodnog pozorišta za portal Nova.rs, prenosi taj portal.

  Marković je bio jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu.

  Jagoš Marković je rođen i odrastao u Podgorici gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je 1987. godine na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

  Marković je od 2008. godine bio stalni reditelj u Narodnom pozorištu u Beogradu, gdje je režirao najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike: Učena žena, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Antigona, Pepeljuga (opera) i Figarova ženidba (opera).

  Dobitnik je oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada.

  Među nagradama koje je dobio su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada „Mića Popović“, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“, „Ardalion@.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura