• Referendum u nedelju 16. januara

  Republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije održava se u nedeljeu 16. januara 2022. godine. Građani se na referendumu isključivo izjašnjavanu o odredbama koje se odnose na pravosuđe, izbor sudija i javnih tužilaca. Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova više ne bira Narodna skupština nego Visoki savet sudstva koji čini 11 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Referendum u nedelju 16. januara

  Republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije održava se u nedeljeu 16. januara 2022. godine. Građani se na referendumu isključivo izjašnjavanu o odredbama koje se odnose na pravosuđe, izbor sudija i javnih tužilaca. Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova više ne bira Narodna skupština nego Visoki savet sudstva koji čini 11 članova.

  Prema važećem Ustavu, kadrovsko popunjavanje sudova i tužilaštva nemoguće je bez glasova poslanika koji biraju sudije i tužioce na prvi mandat kao i sve rukovodioce u pravosuđu odnosno predstavnike sudova i javne tužioce.

  Narodna skupština, isto tako, bira predsednika Vrhovnog kasacionog suda i Republičkog javnog tužioca. 

  Republička izborna komisija saopštila je da će, najkasnije pet dana pre dana glasanja građanima biti dostavljeno obaveštenje sa adresom glasačkog mesta na kojem ćete moći da glasaju, pri čemu se glasanje može obaviti i bez tog obaveštenja. Da biste glasanje bilo moguće, građani koraju biti uppisani u birački spisak, što mogu proveriti u svojoj opštini ili gradu, kao i na internet stranici https://upit.birackispisak.gov.rs/

  Glasačka mesta će biti otvorena za glasanje od 7 do 20 časova. Glasanje će biti moguće za one koji na glasačko mesto ponesu važeću ličnu kartu ili važeći pasoš. Glasanje je tajno i obavlja se iza paravana, čime se obezbeđuje tajnost glasanja. Glasa se tako što se na glasačkom listiću zaokruži reč DA ili NE.

  Promenom Ustava predviđeno je ukidanje prvog izbora sudija na tri godine, sudijska funkcija je stalna i traje od izbora za sudiju dok sudija ne navrši radni vek. Razlozi prestanka funkcije sudije definisani su Ustavom. Funkciju javnog tužilaštva vrše Vrhovni javni tužilac, glavni javni tužioci i javni tužioci. Glavni javni tužioci vršiće funkciju sadašnjih javnih tužilaca, a javni tužioci vršiće funkciju sadašnjeg zamenika javnih tužilaca. Glavne javne tužioce i javne tužioce, više neće birati Narodna skupština, već Visoki savet tužilaštva.

  Jedina nadležnost u domenu pravosuđa koja ostaje Narodnoj skupštini je izbor Republičkog javnog tužioca, koji će, nostiti naziv Vrhovni javni tužilac. Za njegov izbor, neophodno je da glasa tri petine narodnih poslanika Pored toga skupštini je dato da bira i po četiri člana pravosudnih saveta. Ti članovi će se zvati “istaknuti pravnici”, a uslov za izbor je najmanje deset godina iskustva u pravnoj struci. Kandidate za ove pozicije će, po sprovedenom konkursu, predlagati skupštinski Odbor za pravosuđe, a biraće se glasovima dve trećine poslanika.

  Ako skupština ne izabere istaknute pravnike, to će umesto nje činiti petočlana komisija, te bi o četiri člana Visokog saveta sudstva i četiri člana Visokog saveta tužilaštva odlučivali predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana, većinom glasova. Time bi tri čoveka birali da osam istaknutih pravnika. Ovo rešenje je predviđeno samo u slučaju da skupština ne može da pronađe dve trećine.

  Stanovnici opštine Inđija moći će da glasaju na 37 izbornih mesta na referendumu 16. januara i to u Inđiji na 19 biračkih mesta, Beška 5 izbornih jedinica, Novi Slankamen 3 glasačka mesta, Krčedin, Novi Karlovci i Maradik na 2 biračka mesta, Slankamenački vinogradi, Stari Slankamen, Čortanovci, Ljukovo i Jarkovci jedno glasačko mesto.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Gašić zakazao prvu sednicu Opštinskog veća

  Predsednik Opštine Inđija, Marko Gašić zakazao je prvu sednicu Opštinskog veća na kojoj će novi većnici dobiti svoja zaduženja za naredne četiri godine. […]

  Inđija: Subvencije za samozapošljavanje

  U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja opštine Inđija za period od 2024. do 2026. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Inđija, raspisali su javne pozive za učešće […]