• Rio Tinto kupio zemljište za 1.2 miliona evra uprkos navodnom prekidu projekta

  Kompanija Rio Tinto je od juna 2022. godine u okolini Loznice kupila zemljište u vrednosti od 1,2 miliona evra, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN). BIRN dodaje da se iz dokumenata sa sastanka sa Delegacijom Evropske unije vidi da kompanija blagonaklono gleda na lokalni, a strahuje od potencijalnog nacionalnog referenduma o projektu. Samo od juna 2022. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rio Tinto kupio zemljište za 1.2 miliona evra uprkos navodnom prekidu projekta

  Kompanija Rio Tinto je od juna 2022. godine u okolini Loznice kupila zemljište u vrednosti od 1,2 miliona evra, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

  BIRN dodaje da se iz dokumenata sa sastanka sa Delegacijom Evropske unije vidi da kompanija blagonaklono gleda na lokalni, a strahuje od potencijalnog nacionalnog referenduma o projektu.

  Samo od juna 2022. godine do danas kompanija je kupila bar 5,78 hektara zemlje u okolini Loznice, navodi BIRN.

  Ukrštanjem podataka iz Republičkog geodetskog zavoda, BIRN je utvrdio da je Rio Tinto potpisao bar sedam kupoprodajnih ugovora sa vlasnicima zemlje u selima Gornje Nedeljice i Slatina, prvi u junu 2022. godine, a poslednji u januaru 2023. godine, za šta je platio više od 1,2 miliona evra.

   Najmanji ugovor vredan je 15.000, koliko je Rio Sava, srpska podružnica rudarskog giganta, platila za imovinu na 457 kvadrata u Slatini, a najveći 430.000 evra, koliko je kompanija platila za skoro 5.000 kvadratnih metara u istoj opštini.

   U odgovoru BIRN, Rio Tinto ističe da je „otkup zemljišta nastavak ranije preuzetih obaveza kompanije Rio Sava koje se odnose na period pre nego što je Vlada Srbije u januaru 2022. godine stavila van snage akte za realizaciju projekta“.

   Na dodatno pitanje o kakvim je ranije preuzetim obavezama reč s obzirom na to da su ugovori overavani mesecima posle odluke Vlade Srbije, Rio Tinto nije odgovorio.

   U tački 7 redigovanog izveštaja sa sastanka koji su predstavnici kompanije imali sa šefom Delegacije EU u Srbiji 25. marta 2022. godine, dva meseca pošto je stavljena tačka na projekat, piše da bi „lokalni referendum išao u prilog kompaniji“.

   – Referendum bi nagovestio volju stanovnika 12 sela u okolini Loznice, koji bi prema kompaniji bili ključni igrači u sprovođenju projekta i oni koji bi se najviše okoristili. Zbog toga bi lokalni referendum išao u prilog kompaniji. – navodi se u zvaničnom sažetku izveštaja u koji je BIRN imao uvid.

   – Nacionalni referendum, uključujući Beograd, odakle najviše negativnosti dolazi, proizveo bi mnogo komplikovaniju dinamiku. –  piše u tački 7 izveštaja.

   U tekstu BIRN navodi da je dokument dobio od građanina EU koji je na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja isti dobio od Evropske komisije.

  Izvor: Fonet/BIRN

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/kreni-promeni-velika-prevara-vracaju-rio-tinto-nakon-izbora/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija