• RTS raspisao nejasan online konkurs za pesmu Evrovizije 2022. godine

  Radio-televizija Srbije je pokrenula onlajn proces prijave pesama koje će konkurisati za učešće na Evroviziji 2022. u Italiji, ali bez definisanih pravila konkursa i preciznog pravilnika, navodi portal ESC Serbia (evrovizija.rs) Javni  servis  je u noći između 13. i 14. septembra otvorio onlajn prijave za potencijalne takmičarske kompozicije koje će se boriti za odlazak na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  RTS raspisao nejasan online konkurs za pesmu Evrovizije 2022. godine

  Radio-televizija Srbije je pokrenula onlajn proces prijave pesama koje će konkurisati za učešće na Evroviziji 2022. u Italiji, ali bez definisanih pravila konkursa i preciznog pravilnika, navodi portal ESC Serbia (evrovizija.rs)

  Javni  servis  je u noći između 13. i 14. septembra otvorio onlajn prijave za potencijalne takmičarske kompozicije koje će se boriti za odlazak na Evroviziju 2022, godine, ali nije poznato ni do kad traje konkurs, kakvi su uslovi, a nije objavljen ni PDF fajl sa odredbama konkursa, kao ni njegov pravilnik, tako da mnogi detalji u vezi s navedenim otvorenim formularom za sada ostaju nejasni.

  Glavni i odgovorni urednik ESC Serbia, Slobodan Todorović kaže da je ovaj potez RTS iznenađujuć. Prema njegovim rečima, dobro je to što je RTS konačno „ušao“ u 21. vek ovakvim vidom prijava, što je u nekim drugim evropskim zemljama praksa već godinama unazad. Ujedno, to može biti i korak napred ka jednom transparentnijem konkursu, objašnjava Todorović za IN Medija i dodaje:

  Međutim, mi sada vidimo samo tehničku realizaciju te ideje. Dakle, postavljen je taj veb-formular, i ne znamo više ništa. Pravilnik takmičenja, uslovi konkursa, nisu poznati, a jedino što je javno objavljeno jeste konkurs za dečje evrovizijsko takmičenje, koji je u toku. Ne znamo trenutno ni da li je konkurs zvanično otvoren, ko može da se prijavi, do kad traje, kako će se selektovati pesme za izborni festival, ako ga bude…

  Hurricane – Loco Loco

  Todorović napominje da je glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa Olivera Kovačević nakon završetka takmičenja u Roterdamu ove godine najavila da će RTS krenuti u izbornu selekciju za Evroviziju ranije, u junu, poput mnogih drugih država koje se dugo i brižljivo pripremaju za takmičenje. Međutim, to se nije dogodilo. Slobodan Todorović kaže da očekuje da sve što nedostaje u raspisanom konkursu biti dopunjeno,  ali da čitava priča jasno ukazuje da se na javnom servisu  radi “stihijski”.

  Nema sumnje da će sve što nedostaje u konkursu biti dopunjeno, objaviće se taj pravilnik, međutim ovakva praksa stvara sliku jednog konstantnog stihijskog pristupa i neizvesnosti za sve potencijalne autore, izvođače… Oni treba na vreme da znaju šta ih čeka, da se za to pripreme… Evrovizijski festival je specifičan, poslednjih godina je kvalitet na sve višem nivou, a za to su ipak potrebni doslednost u procesu nacionalne selekcije izvođača i pesme i adekvatno vreme za pripremu. Belgija je, recimo, najavila da će ovih dana objaviti svog predstavnika za Italiju 2022.

  Podsetimo, Srbija je ove godine na Evroviziji u Roterdamu zauzela 15. mesto u generalnom plasmanu. Našu zemlju je predstavljao devojački trio „Hurricane“ s numerom Loco loco.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Inđija: 14,7 miliona dinara za kulturu

  Komisija za izbor projekata u kulturi, a na predlog predsednika opštine Inđija, donela je odluku da dodeli ukupno 14.690.000,00 dinara udruženjima sa teritorije opštine Inđija koja su […]