Serija “Alo Alo” uvredljiva za gledaoce?

Categories KULTURA, VESTIPosted on

Jedna od najpopularnijih TV serija “Alo Alo” najnovija je u nizu kultnih ostvarenja koje dobija novi predznak – potencijalno uvredljiva. Naime, tokom njenog repriziranja u Velikoj Britaniji, pred svaku epizodu se pojavljuje upozorenje o „potencijalno uvredljivom sadržaju“, prenosi RTS.

Komedija iza koje stoji BBC premijerno je prikazivana između 1982. i 1992. godine pratila je život Renea tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Francuskoj i dešavanja u njegovom kafeu, koji je bio omiljen među Nemcima, ali i paravan za pokret otpora. U seriji su se pojavljivali brojni zabavni likovi, kojima su ismevani stereotipi o Nemcima, Francuzima, Britancima i Italijanima. Osim brojnih stereotipa, postojale su i brojne seksualne aluzije.

Uprkos tome što je serija stekla kultni status i više puta reprizirana, sada je britanski online provajder „Britbox“ postavio upozorenje pred svaku epizodu.

„Ova komedija sadrži jezik i stavove tog vremena koji mogu da budu uvredljivi za neke gledaoce“, navodi se u upozorenju.

Brojni gledaoci odmah su na društvenim mrežama izrazili svoje negodovanje, kritikujući upozorenje i ističući da je ono samo nastavak “woke” kulture, nesvesni da je u pojedinim državama zaista smatraju uvredljivom. Upravo zbog toga, iako je stekla ogromnu popularnost širom sveta, serija “Alo Alo” nikada nije prikazivana na Francuskoj televiziji i u toj zemlji je potpuno nepoznata.

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *