• Sindikat: Minimalac premali, minimalna potrošačka korpa preskupa

  Inflacija i veći troškovi života potpuno su anulirali povećanje minimalne zarade za ovu godinu, koja je odlukom vlade povećana sa 32.000 na 35.000 dinara, a sindikat je na to ukazivao i pre te odluke i tražio da minimalac bude 40.000 dinara, kaže za N1 Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.  – Već u januaru […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sindikat: Minimalac premali, minimalna potrošačka korpa preskupa
  Foto: IN Medija

  Inflacija i veći troškovi života potpuno su anulirali povećanje minimalne zarade za ovu godinu, koja je odlukom vlade povećana sa 32.000 na 35.000 dinara, a sindikat je na to ukazivao i pre te odluke i tražio da minimalac bude 40.000 dinara, kaže za N1 Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

   – Već u januaru je minimalna potrošačka korpa došla do skoro 42.000 dinara, što znači da je bila veća od minimalca, još uvek važe uredbe vlade da budu zamrznute cene nekih životnih namirnica, ne znamo kako će se stvari razvijati – navodi Vuković.

  Najbolje rešenje je, dodaje, da Socijalno ekonomski savet ponovo razgovara i poveća minimalnu zaradu.

  – Mi smo već u aprilu, a onaj ko prima minimalnu zaradu do sada kaska za minimalnom korpom za sedam, osam hiljada dinara. U januaru je bilo manje radnih sati, pa minimalac nije bio 35.000 dinara nego 32.000 dinara, tako je razlika i veća – 10.000 dinara u odnosu na minimalnu potrošačku korpu – ističe Vuković.

  Čitaj još:

  Život jeftin, a cene visoke

  Nedimović: Trošak zbog skupljeg ulja nije ni pola espresa u kafiću

  Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, sindikati traže da se uskladi sa potrošačkom korpom

  Sedam namirnica koje će najviše poskupeti do kraja godine

  Hrana i sokovi u martu skuplji za 15,7%

  Ima i drugih meseci gde je mesečna zarada manja – nekada je malo veća.

  – Ja ne znam kako će ti ljudi da prežive, verovatno će štedeti – ili na hrani, ili neće plaćati neke račune, a onda imamo jedan veliki socijalni i ekonomski problem. Potrebno je promeniti odredbe Zakona o radu koje kažu da se o minimalnoj zaradi samo jednom godišnje razgovara, na Socijalno ekonomskom savetu u septembru. Treba usklađivati minimalac dva puta godišnje, jednom u decembru za narednih šest meseci, a onda u junu za sledećih šest meseci, imajući u vidu ovaj rast troškova života, naročito hrane – navodi Vuković za N1.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Gorivo još poskupelo

  Dizel i benzin će, na pumpama u Srbiji, poskupeti danas u 15 sati, za po dva […]