Siniša Mali: Subvencije majkama za stan i narednih godina

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da je Vlada Republike Srbije usvojila je uredbu i odluku kojima se definiše i precizira način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za porodice koje treba da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara ove godine. Pravo na novčanu pomoć države imaju […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Siniša Mali: Subvencije majkama za stan i narednih godina

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da je Vlada Republike Srbije usvojila je uredbu i odluku kojima se definiše i precizira način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za porodice koje treba da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara ove godine.

Pravo na novčanu pomoć države imaju majke, a one novac mogu iskoristiti za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana. Pravo na pomoć države može da ostvari majka pod uslovom da prvi put stiče kuću ili stan na teritoriji Srbije.

– Pravo na ove subvencije države može se ostvariti za,izgradnju kuće prema vrednosti radova na izgradnji na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predračunom radova, kupovinu kuće ili stana – prema vrednosti nepokretnosti procenjene od strane poreskog organa, odnosno kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti, učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita. – objavio je Mali na svom Instagram profilu.

Prema njegovim rečima pravo na novčana sredstva majka može ostvariti za, u opštinama koje su devastirane I to u iznos od 50% ukupne cene dok u ostalim lolalnim samoupravama to parvo mogu ostvariti u visini od 20%. Isto tako za kupovinu stana ili kuće država učestvuje 20%

Država će refundirati troškove do 20.000 evra za kuću koju gradite ili ako kupujete stan za keš ili na kredit. U oba slučaja država daje bespovratnu pomoć. Ograničenje je da kada postanete vlasnici imate zabranu prodaje nekretnine u narednih pet godina –  kazao je Mali.

Maksimalan iznos sredstava koja se mogu dodeliti je 20.000 evra, a potrebno je i da su ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika (vanbračnog partnera) niži od dve prosečne neto zarade u Srbiji.

Mali je dodao da će u sprovođenju tog programa učestvovati lokalne samouprave i centri socijalne zaštite, u kojima će biti moguće dobiti spisak dokumenata koje treba podneti.

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Srbija