• Srbija na 93. mestu po slobodi medija

  Novinarstvo je delimično ili potpuno blokirano u 130 od ukupno 180 zemalja što čini 73 odsto. Srbija se nalazi, po slobodi medija, na 93 mestu na koje je pala  Novinarstvo je delimično ili potpuno blokirano u 130 od ukupno 180 zemalja što čini 73 odsto. Srbija se nalazi, po slobodi medija, na 93 mestu na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija na 93. mestu po slobodi medija

  Novinarstvo je delimično ili potpuno blokirano u 130 od ukupno 180 zemalja što čini 73 odsto. Srbija se nalazi, po slobodi medija, na 93 mestu na koje je pala 

  Novinarstvo je delimično ili potpuno blokirano u 130 od ukupno 180 zemalja što čini 73 odsto. Srbija se nalazi, po slobodi medija, na 93 mestu na koje je pala prošle godine, i tu ostala, izveštaj je Reportera bez granica o slobodi medija. 

  Srbija je zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada i u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i prodržavnih medija, kaže se u izveštaju Reportera bez granica. 

  RSF takođe podsećaju da je ukinuta presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i da je taj slučaj vraćen na ponovno suđenje. 

  U izveštaju se kaže i da je početkom 2021. zabeležen značajan napredak u borbi protiv nekažnjivosti kada su izrečene presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 2018. godine.

  Najpoznatiji uzbunjivač u Srbiji Aleksandar Obradović, kako se ističe, i dalje je predmet gonjenja i pored nedostatka dokaza.

  Nezavisni mediji, od kojih su mnogi od njih lokalni mediji, nastavljaju da pokrivaju opasne teme poput političke korupcije i organizovanog kriminala iako su oslabljeni krizom korona virusa i ne dobijaju novac od države, već on odlazi provladinim medijima.

   Kada je region u pitanju, po slobodi medija, ispred Srbije su Kosovo 78. mesto, Severna Makedonija na 90, Albanija na 83, Hrvatska je na 56. mestu, a Slovenija na 36. mestu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]