• Srbija u vrhu po broju stranaka od zemalja bivše SFRJ

  . Područje koje je do 1992. godine bila jedna država i zvala se SFRJ, a danas je šest samostalnih država, uvek je bilo trusno – i politički, i društveno, pa čak i kulturno. Iako s jedne strane povezani istorijom i uticajima koje su delili, narodi i politike tih zemalja često su bili u „klinču“, što je i sada prisutno u regionu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija u vrhu po broju stranaka od zemalja bivše SFRJ

  SFRJ je bila država jednostranačkog sistema, a kada se raspala na šest manjih država, što je praćeno i krvavim ratovima na teritoriji Hrvatske i BiH, došlo je do poplave osnivanja političkih partija u njima. Taj broj je vremenom varirao, odnosno smanjivao se, ali je i danas prilično veliki u odnosu na veličinu tih zemalja i broj stanovnika.

  Prema zvaničnim podacima, najviše partija ima Hrvatska, čak 156, na drugom mestu je Srbija sa 120, BiH ima 96, Slovenija 87, Severna Makedonija 63 i Crna Gora „samo“ – 51 partiju.

  Kako za N1 komentariše profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković, iako nominalno u Crnoj Gori ima najmanje partija, „rekao bih da u toj zemlji zapravo ima najviše, to je maltene jedna stranka na 1.000 stanovnika, uključujući i decu“.

  Sam broj partija nije najrelevantniji, relevantne su stranke koje su aktivne i učestvuju na izborima… Imate višestranačke izbore, ali je to daleko od demokratije ako nemate demokratičan izborni proces. Mi (Srbija) smo rezultat jednog proporcionalnog sistema, gde imate zatvorene liste na koje građani ne mogu da utiču, već partijske oligarhije. –  kaže Stojiljković.

  On dodaje da je „posle jednostranačkog sistema u bivšoj Jugoslaviji, došlo do gladi za mogućnošću pluralizma, što je izazvalo osnivanje velikog broja političkih partija (u svim zemljama bivše SFRJ), ali sa sleganjem političkog tla, nemate potrebu da svaki čas osnivate stranku.“

  Ceo tekst možete pročitati na portalu N1 Srbija

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]