• Srem drugi put „dao“ ministra državne uprave i lokalne samouprave

  Izborom novih ministara Vlade Republike Srbije resor državne uprave i lokalne samouprave pripao je Aleksandru Martinoviću. Tom odlukom u redove ministara Srem je regrutovao nekadašnjeg istaknutog radikala  i najoštrijeg kritičara SNS-a a zatim najodanijeg poslanika vladajuće stranke. Međutim, Martinović nije prvi ministar državne uprave i lokalne samouprave iz Srema, njegov “kolega” inđinčan Zoran Lončar tu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srem drugi put „dao“ ministra državne uprave i lokalne samouprave
  Foto: IN Medija

  Izborom novih ministara Vlade Republike Srbije resor državne uprave i lokalne samouprave pripao je Aleksandru Martinoviću. Tom odlukom u redove ministara Srem je regrutovao nekadašnjeg istaknutog radikala  i najoštrijeg kritičara SNS-a a zatim najodanijeg poslanika vladajuće stranke.

  Međutim, Martinović nije prvi ministar državne uprave i lokalne samouprave iz Srema, njegov “kolega” inđinčan Zoran Lončar tu funkciju je obavljao od 2004 do 2007 godine. Sremci su dali i ministra poljoprivrede u prošloj Vladi, Branislava Nedimovića iz Sremske Mitrovice.

  Aleksandar Martinović nekadašni ostrašćeni radikal i kritičar SNS potpuno preobraženje u najodanijeg vojnika u redovima poslanika vladajuće stranke učvrstio je izjavom da je bio “politički magarac” dok je kritikovao Aleksandra Vučića. Ta izjava je jedna u nizu koja je Aleksandra Martinovića lansirala u Vučićevu milost.

  Martinovićevi prethodnici iz Srema

  Za razliku od Nedimovića i Martinovića koji sa ponosom ističu lokalni patriotizam, nekadašnji ministar Zoran Lončar prenebregavao je činjenicu da je inđinčan. U vreme Lončarevog ministrovanja inđijski novinari su na konstatacije da je inđinčan dobijali od Lončara negiranja o bilo kakvoj vezi sa Inđijom. Lončar je na mestu ministra proveo četiri godine i to od 3. maja 2004. do 15. maja 2007. kao ministar državne uprave i lokalne samouprave, i od 15. maja 2007. do 15. jula 2008. godine kao ministar prosvete u Vladi Vojislava Koštunice. Zoran Lončar srpski je univerzitetski profesor, pravnik i političar. Lončar je vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

  Branisalv Nedimović političku karijeru započeo je kao član je Demokratske stranke Srbije i na izborima 2003. gоdinе izаbrаn је zа nаrоdnоg pоslаnikа sa te liste. i na narednim izborima, 2008. godine, biran je za poslanika, ali je na lokalnim izborima pobedio za mesto grаdоnаčеlnikа Sremske Mitrovice, pa je ostao na toj funkciji. DSS je napustio 2008. godine zbog neslaganja sa politikom stranke. Bio je aktivan u Pokretu „Mitrovica evropska regija“ koji je 2009. potpisao tehničku saradnju sa DS u Vojvodini. Krajem 2010. godine pristupio je Demokratskoj stranci, ali je ubrzo napustio i napravio grupu građana. Kao predsedavajući Grupe građana „Vredna Mitrovica“, koja je nastala objedinjavanjem više nevladinih organizacija, Nedimović je imenovan za gradonačelnika Sremske Mitrovice 2012. godine, a njegova odbornička grupa u lokalnom parlamentu imala je 15 odbornika.

  U januaru 2015. prešao je u Srpsku naprednu stranku, kao i najveći broj članova „Vredne Mitrovice“. Član je Predsedništva SNS od 2016. godine.

  Ko je Aleksandar Martinović ?

  Aleksandar Martinović je bio narodni poslanik pet puta do sada. Prvi put je izabran u sedmom sazivu, 2007. godine, a zatim i u narednom, osmom sazivu, od 2008. do 2012. Nakon pauze od jednog saziva ponovo je izabran u 2014. godine, u 10. sazivu, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

  U sedmom i osmom sazivu bio je član Odbora za ustavna pitanja, Zakonodavnog i Administrativnog odbora, i zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke.

  U desetom sazivu bio je predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

  U 11. sazivu bio je predsednik poslaničke grupe Srpska napredna stranka, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

  U 12. sazivu bio bio je predsednik poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

  Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 704 sati, 36 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja nije učestvovao, a u traženju obaveštenja i objašnjenja učestvovao je jednom. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 407 puta, od čega je za 406 akta glasao “za”.

  U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 19. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

  Biografija

  Rođen je 1976. godine u Slavonskom Brodu. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je 1999. godine, 2003. magistrirao i 2011. godine odbranio doktorsku disertaciju. Od 2001. godine zaposlen je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U septembru 2012. godine izabran je u zvanje docenta. Od 2018. godine predavač je i u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji.

  Od 2013. do 2014. bio je predsednik nadzornog odbora Galenika a.d, i predsednik upravnog odbora Agencije za privatizaciju.

  Obavljao je funkciju predsednika Upravnog odbora Agencije za privatizaciju i Nadzornog odbora Galenike, sa kojih se povukao maja 2014. godine.

  Predsednik Skupštine opštine Ruma bio je od 2013. godine, a od 2016. bio je odbornik i šef odborničke grupe u Skupštini opštine Ruma..

  Bio je predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke u Rumi, zamenik generalnog sekretara, član Centralne otadžbinske uprave i Predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke. U aprilu 2010. godine postavljen je za potpredsednika Srpske radikalne stranke.

  Nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora 2012. godine, na kojima Srpska radikalna stranka nije uspela da pređe cenzus, Martinović se povukao sa funkcija, da bi ubrzo zatim, u julu 2012. godine, postao član Srpske napredne stranke.

  Član je Predsedništva Srpske napredne stranke, a od oktobra 2022. godine ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije sa oročenim mandatom na dve godine.

  Izvor: Otvoreni parlament

  Verica Marinčić ( IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem

  Srem: Kažnjeni zbog vožnje pod uticajem opojnih droga

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici otkrili su prilikom kontrole saobraćaja petoricu vozača koji su upravljali vozilima pod uticajem opojnih droga, od kojih dvojicu […]