• Srpski pasoš prošle godine dobilo skoro 30.000 ljudi

  Interesovanje za srpsko državljanstvo prošle godine neznatno je poraslo u odnosu na 2021, pa je Srbija dobila 29.251 novog državljanina. Njih 22.879 je poreklom iz Bosne i Hercegovine, a manje od pet odsto je iz Hrvatske i isto toliko iz Severne Makedonije, piše Politika. Ovaj list dodaje da kako naši zakoni ne ograničavaju koliko neko […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srpski pasoš prošle godine dobilo skoro 30.000 ljudi

  Interesovanje za srpsko državljanstvo prošle godine neznatno je poraslo u odnosu na 2021, pa je Srbija dobila 29.251 novog državljanina.

  Njih 22.879 je poreklom iz Bosne i Hercegovine, a manje od pet odsto je iz Hrvatske i isto toliko iz Severne Makedonije, piše Politika. Ovaj list dodaje da kako naši zakoni ne ograničavaju koliko neko može imati državljanstava, ovaj broj nije znak i doseljavanja.

  Svi ovi podaci su iz dokumenta Komesarijata za izbeglice i migracije.

  Kako piše Politika dalje, utisak da se zbog rata u Srbiju masovno doseljavaju Ukrajinci – pogrešan je. Analiza pokazuje da su tokom 2022. kroz našu zemlju prošle 137.853 izbeglice iz Ukrajine i za većinu njih Srbija je bila samo prolazna destinacija.

  U tom periodu izdate su 24.443 prijave boravišta. Najveći broj njih je našao smeštaj u privatnoj režiji, a vrlo malo njih se obratilo Komesarijatu. – navedeno je u Miracionom profilu za 2022.

  Najveći broj stranaca koji se doselio u Srbiju je iz Rusije – više od 37 odsto ukupnog broja migranata. Razlog njihovog doseljavanja je radni angažman, a za njima slede Kinezi (20 procenata) i oni se već tradicionalno svrstavaju u najbrojnije migrante. Za razliku od prethodne godine, zabeležen je trend rasta doseljavanja državljana Turske i Indije.

  Tako su državljani Kine i Rusije najbrojniji i kada je reč o zahtevima za privremeni boravak. Među 38.479 onih koji su odobrenja tražili prvi put, u 64 odsto slučajeva najčešći razlog je bilo zaposlenje.

  Izdate su i 34.573 radne dozvole strancima koji imaju privremeni boravak u Srbiji. Analiza je pokazala da je među njima najviše zanatlija (7.068 dozvola), zatim onih sa četvorogodišnjom srednjom školom (6.896), dok su 5.444 stranca sa fakultetskom diplomom.

  Izvor: Politika

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija