• Svakodnevni vatromet u Inđiji nekontrolisana senzacija

  Ispaljivanje vatrometa u Inđiji gotovo svake večeri sa različitih lokacija, koje traje godinama postalo je iritirajuće za građanke i građane Inđije. Redakciji IN Medija stiglo je nekoliko istih pitanja o tome ko i zašto i uz čiju dozvolu uznemirava građane obično u ponoć ispaljivanjem vatrometa. Iz policije stiže odgovor da u poslednjih godinu dana nije […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svakodnevni vatromet u Inđiji nekontrolisana senzacija
  Foto: Pixabay

  Ispaljivanje vatrometa u Inđiji gotovo svake večeri sa različitih lokacija, koje traje godinama postalo je iritirajuće za građanke i građane Inđije. Redakciji IN Medija stiglo je nekoliko istih pitanja o tome ko i zašto i uz čiju dozvolu uznemirava građane obično u ponoć ispaljivanjem vatrometa. Iz policije stiže odgovor da u poslednjih godinu dana nije prijavljeno ispaljivanje vatrometa za koje je potrebno odobrenje MUP-a. Kontrolu bi trebala da vrši komunalna policija koju Inđija nema.

  Šarena senzacija na nebu Inđije, hiljade šarenih zvezdica koje se rasipaju u sitne sate i zvuk pucnjave koji se širi kasno noću naročito su neprijatna za autističnu decu.

  -Moje dete doživljava strah svaki put kad čuje vatromet ili ostalu pirotehniku. Prikriva uši rukicama i upada u paniku, postaje agresivan a onda se samopovređuje. Ne smatram da treba ostali da svoj živor i navike podrede mom detetu ali šta rade institucije, ima li ikakve kontrole nad ovim maltretiranjem. Prijavila sam nekoliko puta policiji, pitali su me gde i ko ispaljuje vatromet. Kako bi ja to mogla znati, ja sam u tim trenucima uz svoje dete koje je u paničnom strahu i nemoguće ga je smiriti. Zašto bi ja istraživala ko ispaljuje vatromet i zamerala se bilo kome? – svedoči za IN Medija jedna od majki.

  Ona objašnjava da u toku novogodišnjih i božićnih praznika njen prblem postaje intenzivniji jer zvuci dopiri i danju i noću, jaki su i zastrašujući, ali da je to očekivano za to doba godine.

  -Na to smo spremni, ako tako mogu da kažem. Očekujmo takav način veselja, gledamo da s izmestimo iz mesta pa odlazimo obično na planinu kako bi zaštitili svoje dete. Ali da li moram da se odselim trajno iz Inđije zbog vatrometa? Ako treba neka mi to neko kaže, jer ovako je nemoguće živeti. – objašnjava ona.

  Šta kaže teorija

  Korišćenje pirotehnike u Srbiji regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, a građani mogu prijaviti one koji bacaju petarde ili druge naprave komunalnoj policiji, inspekcijskim ili drugim organima Ministarstva unutrašnjih poslova.

  Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem pirotehničkih sredstava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova.

  Takođe, navedeno je da ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

  Ukoliko se neki od navedenih prekršaja izvrši u grupi od tri i više lica, kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

  Proslave svadbi, krštenja, završetka školovanja, veridbi, svadbi i ostalih važnih događaja poslednjih godina praćeni su vatromtom ali za takav spektakl potrebni je slediti određene procedure. Prilikom organizovanja događaja, ukoliko se koriste pirotehnička sredstva, specijalni efekti, razne vrste energenata, potrebno je prijaviti MUP-u, Sektoru za vanredne situacije, koji izdaje rešenje za korišćenje gore navedenih sredstava.

   Vatromet mogu da upotrebljavaju samo profesionalni pirotehničari, a za svako puštanje vatrometa potrebno je posebno odobrenje policije.

  Nadležni organ za održavanje javnog reda i mira je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a u pogledu održavanja javnog reda i mira bi trebao biti delokrug ovlašćenja komunalne milicije,, utvrđen Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o komunalnoj miliciji. U Inđiji komunalna milicija ne postoji.

  -Nama se od građana niko nije žalio, i to nije u našoj nadležnosti svakako da kontrolišemo korišćenje pirotehnike i da sankcionišemo isto. Mada, kažem, iako nije naš delokrug da se neko obratio ostalo bi zabečeženo. To je posao komunalne milicije koju Inđija nije formirala. Primera radi, Ruma ima komunalnu policiju za razliku od nas. Šta očekivati od komunalne inspekcije koja radi od 7 do 15 sati sa jasno utvrđenim protokolima u smislu delovanja? – kaže za IN Medija načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Branslav Mazinjanin.

  Iz policijske Uprave Sremska Mitrovica za IN Medija potvrđuju da izvođenje vatrometa mogu obavljati samo ona pravna lica kojima je izdato rešenje za obavljanje takve vrste delatnosti od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

  Za izvođenje vatrometa, objašnjavaju u MUP za IN Medija,  pirotehničkim sredstvima 3. i 4. razreda, pravna lica koja imaju potrebna rešenja za prevoz i nabavku eksplozivnih materija (pirotehničkih sredstava), moraju dobiti i posebno odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova za izvođenje vatrometa.

  -Za izvođenje vatrometa 1. i 2. razreda za koje nisu potrebna rešenja o prevozu i nabavci eksplozivnih materija (pirotehničkih sredstava), pravno lice takođe mora posedovati posebno odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova za obavljanje takve vrste delatnosti.  O izvođenju vatrometa pirotehničkim sredstvima 1. i 2. razreda, izvođač vatrometa je obavezan da podnese pisani zahtev nadležnoj policijskoj stanici i Odeljenju za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici o terminu izvođenja vatrometa i stručnim licima koja izvode vatromet. Uz zahtev se prilaže skica  terena sa bezbednosnim udaljenjima od objekata, specifikacija pirotehničkih sredstava i rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se pravnom licu odobrava bavljenje  poslovima prometa eksplozivnih sredstava i to nabavka, prodaja, upotreba i skladištenje eksplozivnih materija i pružanja usluga trećim licima, izvođenje svih vrata vatrometa, izvođenje scenskih i specijalnih efekata.  – stoji u odgovoru policijske Uprave Sremska Mitrovica.

  Prema načinu i količini punjenja, pirotehnička sredstva se dele na četiri kategorije. U slobodnoj prodaji se nalaze sredstva prvog, drugog i trećeg razreda. U kategoriji prvog razreda su prskalice, konfete za ispaljivanje, vatrometi za torte, male petarde i slično.

  Pirotehnička sredstva drugog i trećeg razreda su petarde, baklje, rakete, vulkani, fontane, redenici, petarde s bljeskom, vatrometne baterije, rimske svećice i njih može da kupi samo punoletna osoba. Mlađima od 14 godina nije dozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava.

  Pirotehnička sredstva druge i treće kategorije nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima ili na mestima gde se okuplja veći broj osoba. Ona iz četvrte kategorije nisu namenjena slobodnoj prodaji građanima. Njih mogu koristiti isključivo profesionalci koji su specijalno obučeni za pravilnu upotrebu (npr. vatrometa). Često se dešava da se zadobiju ozbiljne povrede ukoliko ovim sredstvima rukuju oni koji nisu obučeni za to. 

  U skladu sa tim, profesionalne vatromete, koji su u kategoriji F4, mogu legalno da kupe i ispaljuju isključivo za to obučeni stručnjaci, na odobrenoj lokaciji i u odobreno vreme uz rešenje od Ministarstva unutrašnjih poslova. 

  U daljem odgovoru policijske uprave Sremska Mitrovica stoji da u poslednjih godinu dana, od avgusta 2022. godine do 8. avgusta 2023. godine “na teritoriji Opštine Inđija, nije bilo vatrometa sa sredstvima 3. i 4. razreda.

  Foto: Opština Inđija, 17.decembar 2022. godina

  Iako je 17. decembra 2022. godine u centru Inđije otvorena klizališna sezona uz vatromet koji je ispaljivan sa obližnjih zgrada, a koji je najavljivan od strane Opštine Inđija u MUP-u sudeći prema odgovoru – nisu obavešteni.

  -Vi mislite da se ja bavim takvim stvarima kao što je ispaljivanje vatrometa na otvaranju klizališta? – odgovorio je predsednik opštine Vladimir Gak na pitanje IN Medija da li je ispaljivanje vatrometa prijavljeno.

  Iako je otvaranje klizališta, negovo funkcionisanje i sama nabavka u nadležnosti ustanove Sportski centtar Inđija direktor ustanove Ilija Trbović nema informaciju o vatrometu koji je prilikom otvaranja klizališta koriđćen.

  -Ne znam, pitajte u Opštini. – odgovorio je kratko Trbović na pitanje IN Medija koja kategorija vatrometa je ispaljivana prilikom javnog skupa u centru Inđije u organizaciji Ustanove na čijem je on čelu.

  Ne smeta samo ljudima

  Osim što predstavljaju problem po zdravlje ljudi, upotreba pirotehničkih sredstava opasna je i po životinje. Vatromet proizvodi snažne zvukove kojih se životinje plaše, ljudi znaju šta se dešava kad začuju te zvukove ali životinje ne.

  -Životinje beže, tresu se, trče kao muve bez glave i podleću pod automobile ili umiru od straha. Može da se dogodi da ostanu trajne posledice po zdravlje životinja. Teško ih je umiriti i nije retkost da nakon takvih proslava, naročito novogodišnjih, na društvenim mrežama vidite kako vlasnici traže pomoć u pronalaženju odbeglih životinja.- kaže za IN Medija Žaklina Adamov vlasnica pasa.

  Pored dece i odraslih sa zdravstvenim problemima, koji zbog stresa imaju različite reakcije, najugroženije su životinje. Gotovo pet hiljada životinja tokom praznika izgubi život zbog posledica izazvanih strahom objavilo je krajem prošle godine  Udruženje za zaštitu životinja Srbije.

  Ne stradaju samo psi i mačke i ptice su ugrožene prilikom ispaljivanja vatrometa, naročito u letnjim mesecima.

  Кontrolu prodavnica pirotehničkih sredstava i pojedinaca koji neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva obavljaju policijski službenici i pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, što se sankcioniše u skladu sa zakonom, a nelegalna pirotehnička roba oduzima.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija