• Svi kao jedan, kafići u Inđiji zatvoreni u 22 sata

  Nakon uvođenja kovid propusnica i najave kažnjavanja za nepoštovanje Odluke Vlade Republike Srbije, svi kafići u Inđiji u 22 sata 25. oktobra zatvorili su svoja vrata. Za dodatno objašnjenje gostima nije bilo potrebe jer su gosti sami već u petnaest minuta do 22 sata napuštali kafiće, da bi već u 22 sata osoblje zatvaralo lokale. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svi kao jedan, kafići u Inđiji zatvoreni u 22 sata

  Nakon uvođenja kovid propusnica i najave kažnjavanja za nepoštovanje Odluke Vlade Republike Srbije, svi kafići u Inđiji u 22 sata 25. oktobra zatvorili su svoja vrata. Za dodatno objašnjenje gostima nije bilo potrebe jer su gosti sami već u petnaest minuta do 22 sata napuštali kafiće, da bi već u 22 sata osoblje zatvaralo lokale. Svi kao jedan, mali, veliki, posećeni ili ne, Inđijski ugostitelji su odlučili da solidarno prekinu rad da bi izbegli,, kako kažu, neprijatnosti.

  – Ja sam preležao koronu, dva puta sam vakcinisan i uskoro mi sledi buster doza. Decenijama sam u ugostiteljstvu i ljudi me znaju, neću nikome da određujem do kad će da sedi i pod kojim uslovima. Uslov za boravak se u mom lokalu zna, piješ, plaćaš i ponašaš se uljudno. A glumljenje policajca pod teretom kazne koja je veća nego što vredi ceo inventar u lokalu nije moja šoljica čaja. Neću da radim – kaže za IN Medija vlasnik kultnog rok kafea u Inđiji.

  Samo par metara dalje, u samom centru grada, nekoliko minuta pre 22 sata konobari čiste stolove, peru posuđe, broje novac. Na pitanje može li se popiti piće uz dokaz o vakcinaciji svi odgovaraju isto, da je radno vreme isteklo i da su svi dobrodošli sutradan od 7 sati ujutru,

  – Ne radimo, odluka je da ne odvajamo goste ni po kojoj osnovi. Ili svi ili niko. – kratko su odgovorili u kafe Corso.

  Na nekoliko koraka na Inđijskoj „štrafti“ odgovori su bili isti – Ne radimo.

  – Za jednim stolom je pola vakcinisanih i isto toliko nevakcinisanih, evo mladić i devojka ona jeste on nije, šta treba ja da „raskidam“ njihovu vezu van kovid mera? Neću. – odlučan je vlasnik lokala u samom centru Inđije.

  Otkazane su i najavljene svirke za vikend u pojedinim kafićima, interesovanja gostiju, kao i uvek, ima ali je odlučeno da takve zabave sačekaju neko drugo vreme.

  – Šta Srbiju može da ujedini i razljuti, pomiri i posvađa – kafana. Sve ovaj narod trpi i trpeće ali kafanski i boemski život da ograniče, neće proći. Ja sam vakcinisan, i mogu da sedim ali što bi sedeo sam? – kaže stariji čovek koji izlazi iz jednog kafića u centru grada.

  Većina Inđijskih lokala najavila je na društvenim mrežama da iz protesta prema nejasnim merama Kriznog štaba i Odluci Vlade neće raditi nakon 22 sata te se ova informacija širila brže od virusa, dok su gosti prihvatili odluku.

  – Nećemo raditi naredne dve nedelje jer od svih konobara su samo dvoje vakcinisani, i da hoćemo nema ko da radi. Moramo se vakcinisati, pa revakcinisati i to znači dve nedelje sigurno nema rada nakon 22 sata. – kažu radnici jednog od posećenijih kafića u Inđiji.

  Neki od konobara ne žele da se vakcinišu po cenu otkaza ima i slučajeva gde vlasnici ne žele da se vakcinišu.

  – Prvo je bio smešan virus, manje zarazan od uboda komarca, onda su nam bila mala groblja, onda smo nabavili vakcine pa su po televiziji pričali kako su svi „potrčrali da se vakcinišu“ a ne vole predsednika koji im je to omogućio. Kad su tu ubili svaku želju za životom onda su davali novac pa najavljivali nagradne igre za vakcinisane. Sad neću raditi ali neću dozvoliti da me ponižavaju. – kaže jedan vlasnik kafića i dodaje da osim toga ne može naći konobara a posebno ne koji je vakcinisan te da nema novca da plaća kovid redara i da će ako treba zatvoriti firmu koja posluje godinama.

  Sa druge strane, gosti kafića i ljubitelji boemskog života su se lako preorijentisali, snabdevaju se u prodavnicama i svoja druženja nastavljaju u kućnim atmosferama dok oni mlađi tulum obavljaju u parkićima.

  Da li očekivano ili ne, prve večeri „kažnjavanja“ za nepoštovanje Odluke o kovid propusnicama, u centru Inđije nije zapažena aktivnost ni fizička prisutnost komunalne inspekcije te se pitanje oskudnog broja inspektora svelo na to da nisu ni potrebni.

  Najave državnog sekretara Minsitarstva zdravlja Mirsada Đerleka da će na sednici Kriznog štaba zatražiti rigoroznije ukoliko ne bude efekta kovid propusnica, Inđijski ugostitelji su dočekali rečima – Svako radi svoj posao.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija