• Tanasković: Subvencije će dobijati oni koji zaista obrađuju zemlju, a ne oni koji su samo vlasnici

  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u Skupštini Srbije da od 1. januara 2024. godine vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije od države. – Pred vama je Predlog zakona o izmeni Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zato što su poljoprivredni proizvođači tražili da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tanasković: Subvencije će dobijati oni koji zaista obrađuju zemlju, a ne oni koji su samo vlasnici
  Foto: Pixabay

  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u Skupštini Srbije da od 1. januara 2024. godine vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije od države.

  Pred vama je Predlog zakona o izmeni Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zato što su poljoprivredni proizvođači tražili da se poboljša njihov status. Već smo jednom menjali zakon čime je poboljšan njihov status, a sada evo doprinosimo još boljem i transparentnijem korišćenju subvencija i prepoznavanju onoga što oni rade. – kazala je Tanasković u parlamentu obrazlažući predlog izmene zakona.

  Kako je rekla, izmenom zakona povećaće se subvencija za iznos hektara sa 20 na 100 hektara.

  Jer sa povećanjem subvencija sa 9.000 na 18.000 dinara i povećanjem površine koja se subvencioniše sada, znatno ćemo poboljšati status, pre svega naših ratara. – rekla je ministarka.

  Druga bitna izmena koju su, kako kaže, tražili proizvođači, jeste izmena koja se „podvukla u zakonu“ – da vlasnik zemlje koji je ne obrađuje može da koristi subvenciju.

  Od 1. januara 2024. svi vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije, već će morati da sklope ugovor o zakupu sa onim ko realno zemlju obrađuje i on će biti korisnik subvencije. – naglasila je ministarka.

  Izvor: N1

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija