• Terminator uživo: Ovaj robot se topi i menja oblik, a možda će jednog dana i lečiti ljude

  Robot koji izgleda kao da je napravljen od Lego kockica može da pređe iz čvrstog u tečno agregatno stanje i tako pobegne iz kaveza klizanjem između rešetaka, a zatim se vrati u svoj prvobitni oblik. Robot je napravljen od legure metala sa magnetnim svojstvima, a u svom sastavu ima neodijum, gvožđe, bor i galijum. Menjanje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Terminator uživo: Ovaj robot se topi i menja oblik, a možda će jednog dana i lečiti ljude

  Robot koji izgleda kao da je napravljen od Lego kockica može da pređe iz čvrstog u tečno agregatno stanje i tako pobegne iz kaveza klizanjem između rešetaka, a zatim se vrati u svoj prvobitni oblik.

  Robot je napravljen od legure metala sa magnetnim svojstvima, a u svom sastavu ima neodijum, gvožđe, bor i galijum.

  Menjanje oblika omogućava robotu da sa lakoćom prolazi kroz uzak prostor, ali i obavi složene zadatke kao što je lemljenje oštećenog dela na automobilu ili čak izvođenje hirurške intervencije, piše nova.rs.

  Naučnici kažu da su inspiraciju pronašli u prirodi, a kao primer navode morski krastavac, čije je telo izuzetno rastegljivo.

  Materijali od kojih je robot napravljen omogućavaju mu da pristupi teško dostupnim mestima, potencijalno i pojedinim organima u ljudskom telu.

  Za razliku od magnetnih tečnosti koje su fluidne i nemaju sposobnost nošenja teških predmeta, ovakav robot se pod pritiskom može transformisati u čvrsto stanje i poneti teret 30 puta veći od sopstvene mase.

  Moguća primena i u medicini

  Naučnici su ga testirali tako što su mu postavljali različite prepreke, a na kraju i simulirali unutrašnjost ljudskog želuca.

  Istraživači su za ovu priliku koristili netoksični metal koji menja stanje pod uticajem magnetnog polja. Reč je o galijumu, mekom metalu koji ima tačku topljenja na 29,76 stepeni Celzijusa pri standardnom pritisku. Ova temperatura je samo nekoliko stepeni niža od prosečne temperature tela čoveka.

  Inženjer sa Univerziteta u Pensilvaniji Karmel Majidi kaže da magnetne čestice imaju dvojaku ulogu u funkcionisanju ovakvog robota.

  – One čine da materijal reaguje na naizmenično magnetno polje, tako da se putem indukcije robot zagreva i menja oblik tela. Druga uloga odnosi se na mobilnost i mogućnost kretanja zahvaljujući delovanju magnetnog polja – objašnjava Majidi.

  Majidi kaže da bi trebalo dodatno istražiti opcije primene robota jer su eksperimenti sa veštačkim želucem, lemljenjem oštećenog dela u automobilu i bekstva iz kaveza pokazali veliki potencijal.

  – Buduća istraživanja imaće za cilj da dodatno istraže primenu ovakvih robota u medicini. Za sada smo uspeli da izvedemo jednokratne demonstracije koje dokazuju delotvornost koncepta, ali su potrebna dodatna istraživanja, kako bi se roboti koristili za uklanjanje stranih tela iz organizma – navodi Majidi.


  Fotografije: Scene iz filma Terminator, skrinšot
  Stefan Simonović/ nova.rs

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]