• Top tri godinama prepisivanih i nikad realizovanih projekata opštine Inđija

  Inđijski odbornici su pri izglasavanju budžeta godinama unazad usvajali istovetne projekte koji nikad kroz budžet nisu realizovani a pri svakom usvajanju cene izvođenja radova i izrade projekata su uvećavane. U nizu projekata nalazi se rekonstrukcija gradske pijace, rekonstrukcija Trga i izradnja kapela u naseljenim mestima opštine Inđija. Odbornici lokalnog parlamenta za IN Medija kažu da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Top tri godinama prepisivanih i nikad realizovanih projekata opštine Inđija

  Inđijski odbornici su pri izglasavanju budžeta godinama unazad usvajali istovetne projekte koji nikad kroz budžet nisu realizovani a pri svakom usvajanju cene izvođenja radova i izrade projekata su uvećavane. U nizu projekata nalazi se rekonstrukcija gradske pijace, rekonstrukcija Trga i izradnja kapela u naseljenim mestima opštine Inđija. Odbornici lokalnog parlamenta za IN Medija kažu da sve važne odluke mimoilaze parlament i da odbornike niko ne pita da li je rešenje dobro ili nije, “samo kažu projekat je gotov i mi pravimo”. Sa druge strane na javne rasprave na koje su pozivani građani da daju svoj sud o trošenju budžetskih sredstava niko se ne odaziva.

  Apsolutni pobednik u nerealizovanim projektima koji su iz godine u godinu lokalni odbornici izglasavali je “rekonstrukcija gradske pijace”. Vest oko rekonstrukcije gradske pijace predizborna je priča od 2015. godine kada je u lokalnom parlamentu usvojen budžet za narednu 2016. godnu u sklopu kojeg se našla i rekonstrukcija gradske pijace.

  Foto: idejno rešenje gradske pijace Inđija 2016. godina

  Promena vlasti i strukture lokalnog parlamenta u Inđiji nije uticala na promenu ideje o rekonstrukciji pijace čitavih 8 godina.

  Strateško opredeljenje rekonstrukcije pijace je bilo najavljeno i u septembru 2017. godine da bi se te iste godine projekat našao u predlogu budžeta za narednu 2018.godinu koji u odbonici jednoglasno usvojili. U aprilu 2018. godine predsednik opštine Vladimir Gak kazao je da je rekonstrukcija pijace sve izvesnija.

  – Nezvanično, dobili smo nešto što nam odgovara. Uz formiranje komisije i zvanične procedure krenućemo u postupak javne nabavke i projektovanje Gradske pijace. U narednih 15 dana bi ta procedura trebala da bude završena i projektovanje u narednih mesec dana, te bi do kraja godine mogli i da završimo sa rekonstrukcijom- istakao je Gak pre četiri godine.

  Od aprila 2018. i već „izvesnih početka radova na rekonstrukciji“ vest je demantovana u decembru iste godine tako što je najavljeno da je od tri glavne kapitalne investicije u 2019. godini jedna, naravno, rekonstrukcija gradske pijace. Izrada projekta rekonstrukcije i rekonstrukcija gradske pijace u Inđiji našla se pred odbornicima pri usvajanju predloga budžeta za 2019. godinu, decembra 2018. godine, bez obrazloženja o razlozima odlaganja realizacije istog projekta u tekućoj godini.  Istovremeno u lokalnim medijima projekat je najavljivan za iduću budžetsku godinu

  – Projekat pijace je u završnoj fazi i uskoro će biti predstavljen javnosti. Za vreme izvođenja radova, pijačne tezge će biti izmeštene na parking u pijaci, a cena zakupa tezgi će biti znatno jeftinija.- najavljeno je tada bez osvrta na prethodna neostvarena obećanja vezano za isti posao.

  Iste te 2019. godine nije urađena rekonstrukcija gradske pijace i decembra te godine, ponovo je usvajan budžet koji je u svom sklopu imao isti projekat koji odbornici su opet usvojili.

  Kopiranje budžeta koje se iznova usvaja svake godine i do te mere se ukalupilo da se isti projekti u različintim godinama nalaze na istoj strani predloga budžeta kao i odluke o budžetu opštine Inđija. Rekonstrukcija gradske pijace u Inđiji nalazi se na 15. stranici svakog budžeta.

  U novembru 2020. godine  ponovo najava rekonstrukcije gradske pijace, sa već dobro poznatim idejnim rešenjima nadrkrivena, urbanistički prilagođena, nova, moderna nikad lepša – pijaca u Inđiji.

  U 2021. godini, ponovo se poteže priča o rekonstrukciji pijace u Inđiji, predviđena su sredstva u budžetu 2021. godine za izradu projekta, najavljena kapitalna investicija. Radovi nisu započeti, objašnjenja nije bilo, građani su opet šestu godinu za redom “progutali” bajku o rekonstrukciji pijace. Budžet opštine Inđija za 2021. godinu, kao i niz godina unazad usvojen je jednoglasno.

  SOI televizor
  Foto: Skupštinska sala Inđijaavgust 2022. godina

  Nacrtom budžeta za 2022. godinu ponovo projekat rekonstrukcija pijace u Inđiji, ponovo opredeljena sredstva, iznova odbornici lokalnog parlamenta podižu ruku u znak podrške budžetu. Najavljeno je u januaru 2022. godine da tog leta Inđija dobija rekonstruisanu pijacu.

  Projekat rekonstrukcija gradske pijace u Inđiji nalazi se ovog puta na 9 strani budžeta za 2023. koji su odbornici SO Inđija jednoglasno usvojili 30. Decembra 2022. , 8 put za 8 godina. Cena realizacije projekta je porasla na neverovatnih 350.6 miliona dinara.

  Prvobitno idejno rešenje i projekat rekonstrukcije koji je predstavljen građanima 2015. godine u predizbornoj kampanji, odbačen je promenom vlasti . Izrade novog projekta i realizacije istog nalazili su se svake godine u budžetu, nikad realizovani.

  Javne rasprave koje prethode izradi budžeta nailazile su na potpuno ignorisanje građana te je vlast smatrala da primedaba na njihov nacrt budžeta nema. Lokalnom parlamentu i odbornicima nije jasno predstavljen razlog “nerealizovanja projekta” a predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je sredinom decembra prošle godine najavio kreditno zaduživanje lokalne samouprave za projekte rekonstrukcije gradske pijace i Trga u centru Inđije kao i za asfaltiranje ulica. Najava krditnog zaduživanja je uvrštena u budžet za narednu 2023.godinu.

  Gak je rekao da opštinska kasa ima suficit od 150 miliona dinara te da je to pokazatelj domaćinskog raspolaganja novcem građana i time objasnio građanima da se zbog viška u budžetu opština planira zadužiti.

  Radovi na rekonstrukciji pijace u Inđiji nisu počeli proleća 2022.godine godine zbog „visokonaposkih“ kablova koji se nalaze na prostoru inđijske pijace za koje niko nije znao 8 godina. Pre tog problema lokalne vlasti objasnile su izostanak realizacije rekonstrukcije “zbog uvećanja cena na tržištu” i samim tim nemogućnosti projektovanja troškova.

  Rebalansom budžeta u maju 2022. godini. povećan je iznos sredstava namenjen za rekonstrukciju gradske pijace u Inđiji i to za gotovo 50 miliona dinara.

  Za ove namene u septembru 2022. je najavljeno preprojektovanje, raspisivanje javne nabavke i završetak radova za jun 2023. godine.

  Prema Gakovim rečima preprojektovanje je trebalo biti gotovo početkom septembra ali taj rok je produžen. Nakon što preprojektovanje bude gotovo biće raspisana javna nabavka i „već u junu 2023. godine“ Inđija će dobiti rekonstruisanu gradsku pijacu.

  – Kada se rade tako veliki projekti rokovi su fleksibilni – kazao je Gak i dodao da su se drastično promenile cene na tržištu i da ne postoji usluga čija je cena jednaka onoj od pre godinu dana.

  – Mi smo mogli da raspišemo javnu nabavku po starom projektu, i da nam se niko ne javi – tvrdi Gak i objašnjava da se po projektu od pre godinu dana ne bi moglo realizovati rekonstruisanje te da bi to bilo gubljenje vremena.

  Samo u 2022. cena rekonstrukcije gradske pijace u Inđiji porasla je za 113 miliona dinara.

  Rekonstrukcija Trga Slobode od 60 do 120 miliona

  U nizu najava rekonstrukcija najavjuje se i rekonstrukcija centralnog Trga Slobode takozvanog “Parkića kod Gimnazije”. Ova ideja planirana je i usvojena u budžetu za 2018. godinu.

  Najavi rekonstrukcije Trga kod Gimnazije prethodila je odluka o izgradnji Trga mladenaca u neposrednoj blizini zgrade opštine iz 2012. godine. Plan je bio,  da se te 2012. godine nakon rekonstrukcije jugozapadnog krila zgrade Opštinske uprave u Inđiji uredi prostor između ovog objekta i Galerije Kuće Vojnovića.

  Dolaskom nove vlasti u opštini Inđija, u junu 2016. godine, zapostavljeni su projekti i idejna rešenja koju su predlagali bivši čelnici lokalne samouprave.

  Predlogom budžeta i njegovim usvajanjem na sednici lokalnog parlamenta, decembra 2017. godine dovelo je do toga da sredinom 2018. godine Opština Inđija izradi projekat za obnovu parkića kod Gimnazije.

  Foto: budući izgled Trga Slobode

  Projektom je predviđeno da park posle rekonstrukcije postane trg. Centralni park će, prema najavama nadležnih, sadržati fontanu dimenzija 15×7 metara, nove klupe, javnu rasvetu i prateće sadržaje. Vrednost projekta koji se finansira iz budžeta opštine iznosio bi oko 60 miliona dinara.

  Nakon objave idejnog projekta u kome se jasno vidi da će Pančićeva omorika koja se nalazi u parku biti posečena, aktivisti lokalnog udruženja iz Inđije „Inđijativa“ najavili su pokretanje peticije za opstanak Pančićeve omorike u centru i nakon obnove trga ispred Gimnazije. Nizom akcija i anketa, animiranjem stanovništva Pančićeva omorika je opstala na Trgu Slobode, a tome je mnogo doprinela i nerealizacija projekta iz 2018. godine.

  Identičnu priču oko očuvanja Pančićeve omorike istovremeno vode i odbornici lokalnog prlamenta pokreta Građanin, koji četiri godine ukazuju na propuste u projektu rekonstrukcije Trga. Glavni problem prema njihovom mišljenju je ukidanje zelenih površina i plan seče Pančićeve omorike prilikom rekonstrukcije.

  – Niko se ne protivi obnovi parka, veliki je problem što se ne konsultuje struka. Inđija ima desetine arhitekata i niko da ih pita za mišljenje. To je loše. Ne može se tako kapitalna investicija realizovati na način da se nakom npr. predsedniku nešto sviđa ili ne. On, kao i mi, ima pravo da ima svoje mišljenje, ali ne moze doneti odluku bez konsutovanja sa javnošcu. – kazao je za IN Medija odbornik pokreta Građanin Strahinja Jovanović.

  Foto: Strahinja Jovanović odbornik SO Inđija

  On ističe da je sadašnji izgled Trga jedina zelena površina u centru koja  imaja veliki značaj.

  -Mi predlažemo obnovu postojećeg rešenja. Funkcionalnije je i daleko jeftinije. Inđija ima već trg i on se nalazi kod pošte. Tamo mogu da se održavaju manifestacije, kao što se i održavaju. Ne mora sve biti u betonu- tvrdi Jovanović.

  Jovanović kaže, da od lokalnih vlasti nikada, kao odbornička grupa, nisu dobili traženi dokument koji daje odgovor  zašto je u planu seča Pančićeve omorike. Usmeni odgovri o razlozima seče su “bolest stabla koje neće još dugo biti funkcionalno”.

  Osim nejasnoća oko razloga ukidanja zelene površine na već postojećem Trgu, višegodišnje nerealizacije projekta i cena radova se drastično menja iz godine u godinu.

  Projektom je predviđeno da park posle rekonstrukcije postane trg i tada je najavljeno da će rekonstrukcija koštati oko 60 miliona dinara. Međutim, perd kraj 2021. godine za projekat je bilo predviđeno 74 miliona dinara. Sve izmene cene izvođenja radova na rekonstrukciji trga su odbornici jednolasno usvajali tokom godina.

  Odlukom o budžetu za 2023. godinu decembra 2022. godine odbornici Skupštine opštine Inđija jednolasno su usvojili budžet u kom je za rekonstrukciju Trga Slobode predviđeno 121 milion dinara što je 47 miliona dinara više za samo godinu dana, a duplo više nego od prvobitne predviđene cene iz 2018. godine.

  Sve važne odluke mimoilaze parlament, primera radi rekonstrukcija Trga i gradske pijace. Niko nas kao odbornike ne pita da li je rešenje dobro ili nije, samo kažu projekat je gotov i mi pravimo – objašnjava odbornik pokreta Građanin Strahinja Jovanović.

  Izgradnja kapela u selima decenijska obećanja

  Od 2012. godine stanovnicima Inđijske opštine obećava se izgradnja kapela u naseljenim mestima inđijske opštine. Od punih 11 godina u svakom predlogu budžeta i odluci o usvajanju budžeta nalazi se “projekat izgradnje mesnih kapela”.

  Na osnovu člana 5. Zakona o komunalnim delatnostima, i u skladu sa tim opštinske Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, te Zaključka Opštinskog veća opštine Inđija od 28.12.2012. godine, JKP „Komunalac“ Inđija bio je dužan da izvrši preuzimanje delatnosti sahranjivanja posmrtnih ostataka, kao i uređenja i održavanja zajedničkih površina na groblju u svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine Inđija u kojima do tada nije vršio ove poslove.

  Prema pomenutim Zakonima i Odlukama, od 2013. godine sva mesna groblja su u nadležnosti JKP “Komunalac”. Od tog trenutka i deset godina posle kapelu su dobili samo stanovnici Novih Karlovaca 2015. godine. Ovaj projekat usvojen od strane tadašnjeg saziva lokalnog parlamenta i njegova realizacija je započeta leta 2012. godine da bi konačno bio završen 2015. godine.

  Foto: Ksapela Novi Karlovci april 2016. godina

  Uporedo sa izgradnjom kapele u Novim Karlovcima kroz nacrte  odluke o budžetu opštine Inđija provlače se projekti izgradnje kapela u selima inđijske opštine.

  Bivši predsednik Mesne zajednice Čortanovci Živan Pašić za IN Medija kaže da su čortanovčani pre dvadeset godina dali svoje groblje na upravljanje JKP “Kounalac” istovremeno kad i Mesna zajednica Beška.

  -Čak su nas nagovarali da se sasanima, maradičanima i krčedincima hvalimo kako je to dobro jer oni nisu hteli da im daju groblja na upravljanje. Toliko godina posle mi pokojnike donosimo iz bešcanske kapele i sahranjujemo ih sa sveštenicima iz njihovog “auto-gepeka”. I svešteniku  su zabranili da u crkvu prima preminule. Sad pokojnike odvoze odmah na groblje, tako da imamo ekspres-sarane nedostojne čoveka. – kaže Pašić.

  Čvrsto obećanje da će biti izgrađene kapele na grobljima u Čortanovcima i Maradiku dao je 2019. godine direktor JKP “Komunalac” Inđija Dušan Lemajić. On je tada istakao da Opština Inđija je za tu namenu predvidela u budžetu za 2020. godinu oko 12 miliona dinara.

  On je tada naveo da su ove investicije trebale da budu započete 2019. godine, ali su se čekali projekti izgradnje, te da su su planska dokumenta završena sa malim zakašnjenjem i da očekuje su da će lokalna samouprava do kraja 2019. godine uspeti da objavi javni poziv za izbor preduzeća koje će graditi objekte.

   -Prvo ćemo početi sa izgradnjom kapele u Maradiku, jer u Čortanovcima groblje nije legalizovano, a prilično je i popunjeno,pa dok se sporovede postupak legalizacije i spajanja dve parcele, stare sa novim mestom za sahranjivanje, proći će nekoliko meseci –kazao je direktor Lemajić, dodavši da je realno očekivati da ta investicija počne polovinom 2020. godine, dok u Maradiku, ako vreme dozvolu, objekat bi mogao da bude gotov u martu 2020. godine.

  Kako do realizacije najavljenog projekta izgradnji novih i uređenju postojećih kapela u naseljenim mestima inđijske opštine nije došlo i u budžetu za 2023. godinu nalazi se plan izgradnje kapela u Čortanovcima i Maradiku. Za te namene bi lokalni budžet za oba projekta bio olakšan za svega 1,2 miliona dinara odnosno izgradnja svake kapele koštala bi 600 hiljada dinara. U ovom primeru se vidi da je cena radova na istom projektu sa 12 miliona dinara iz 2019. godine pala na 1.2 miliona za 4 godine bez objašnjenja.

  Krajem prošle godine, prilikom rebalansa budžeta za 2022. godinu, predsednik opštine Vladimir Gak ponovo je najavio izgradnju kapele na mesnom groblju u Čortanovcima. On je tada kazao da će sa dolaskom “prvih lepih dana početi izgradnja kapele u Čortanovcima” i da su postojali određeni problemi u vezi sa parcelom na kojoj će se graditi objekat ali da su oni rešeni i stvoreni su uslovi da se krene sa gradnjom.

  Pašić ističe da problem izgradnje kapele u Čortanovcima nije od skoro, on datira od 2012. godine kada je on kao predsednik Mesne zajednice insistirao da se taj problem reši.

  -To je još iz vremena kada je predsednik opštine bio Goran  Ješić, ja sam tražio i svađao se sa njim a sa ovima se nastavilo. Sad imamo dva odbornika u Skupštini iz sela, što nikad imali nismo ali sta vredi kad ne smeju ni da pitaju za kapelu. Imali smo mi predsednici MZ  sastanke pred budzet i tražili smo. Siniša Filipovic, nekadašnji zamenik predsednika opštine, je dolazio u sva sela da čuje naše zahteve pre kreiranja nacrta budžeta, ovi sad ne dolaze nema ni zbora gradjana . Ali ovo je cena demokratije i to sad plaćamo. Sadašnji predsednik Saveta je na izborima dobio celih 9 glasova, nije narod ni dobio pozive za izbore. Sad ispada da oni u opštinskom Veću bolje znaju od nas šta nama treba u našem selu – objašnjava Pašić.

  Uprkos činjenici da je odnos odbornika pozicije i opozicije u lokalnom parlamentu u korist vladajuće koalicije, glas opozicionih odbornika se retko čuje. Od 36 odborničkih mesta, sedam pripada opoziciji koja većinom ne polemiše prilikom zasedanja. Aktivnih odbornika u lokalnom parlamentu ima svega dva, oba su iz redova pokreta Građanin.

  -Mi kao odbornička grupa nismo glasali za usvajanje Odluke o završnom računu za 2021. godinu baš iz razloga što na papiru budžet jeste dobro planiran ali realizacija istog nije u interesu građana. Reaizuju se projekti koji nisu važni većini. – kaže odbornik pokreta Građanin Strahinja Jovanović.

  Jovanović ističe da on kao odbornik neće glasati za završni račun  2022. godine u koji još nema uvid ali golim okom primeti da “ništa konkretno nije urađeno u 2022. godini”

  -Kada bi na skali od 1 do 10 ocenjivao izvršenje budžeta za 2022. Godinu, dao bih ocenu tri minus – zaključuje Jovanović.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  This article is produced within the project Back to Basics – Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication  are the sole responsibility of IN Medija and may in no way be taken to reflect the views of the European Union“.

  Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je  odgovorna IN Medija i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika