Trećina pacijenata prijavila dugotrajne simptome šest do 12 meseci nakon kovida

Skoro trećina osoba koje su preležale kovid prijavila je bar jedan uporni simptom šest do 12 meseci nakon zaraze koronavirusom, pokazalo je dansko istraživanje sprovedeno na 152.000 osoba, prenosi N1. Studijom je obuhvaćena jedna od do sada najvećih grupa koju su činili oboleli od kovida, a važno je naglasiti da ispitanici nisu bili hospitalizovani zbog […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Trećina pacijenata prijavila dugotrajne simptome šest do 12 meseci nakon kovida

Skoro trećina osoba koje su preležale kovid prijavila je bar jedan uporni simptom šest do 12 meseci nakon zaraze koronavirusom, pokazalo je dansko istraživanje sprovedeno na 152.000 osoba, prenosi N1.

Studijom je obuhvaćena jedna od do sada najvećih grupa koju su činili oboleli od kovida, a važno je naglasiti da ispitanici nisu bili hospitalizovani zbog posledica te bolesti.

Njihovo stanje praćeno je duže u odnosu na ostale, ranije sprovedene veće studije, objavili su naučnici sa danskoga „State Serum Institute“ (SSI), vodećeg naučnog tela u području zaraznih bolesti.

Studija bazirana na upitniku pokazala je da su njeni učesnici najčešće prijavljvali dugotrajne simptome poput promene čula mirisa i ukusa, ali i konstantni umor.

Istraživanje je sprovedeno između septembra 2020. i aprila 2021., znatno pre pojave omikron soja. Anketom su upoređeni odgovori 61.000 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus šest, devet ili 12 meseci ranije, sa odgovorima osoba iz grupe od 91.878 ispitanika, koju su bili negativni na testiranju.

Sveukupno je 29,6 odsto ispitanika koji su na testiranju bili pozitivni na kovid prijavilo bar jedan trajni fizički simptom šest do 12 meseci nakon infekcije, u poređenju sa 13 odsto osoba u kontrolnoj grupi.

Više od polovine pozitivnih na kovid oseća dugotrajne simptome

Nešto više od polovine, 53,1 odsto, osoba sa pozitivnim rezultatima testiranja na kovid reklo je da su u peripdu od šest do 12 meseci nakon početka infekcije osećali mentalnu i/ili fizičku iscrpljenost, da imaju probleme sa spavanjem ili su navodili razne kognitivne probleme. U kontrolnoj grupi takve probleme je prijavilo 11,5 odsto ispitanih.

Studija koja još nije prošla recenziju, pokazala je da su među osobama koje su preležale kovid češći i novodijagnostikovni slučajevi anksioznosti i depresije.

Autor studije Anders Piter Hvid, profesor epidemiologije na SSI, rekao je da su rezultati studije još jedan pokazatelj da bi kreatori politika morali da uzmu u obzir pomenute dugotrajne posledice kovida o kojima se sve više govori.

– To bi trebalo uzeti u obzir kada odmeravate rizike i koristi medicinskih intervencija i vakcinacije – rekao je, dodavši da je potrebno sprovesti i dodatna istraživanja.

Dosadašnje procene o prevalenciji dugotrajnog kovida variraju.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) novonastali sindrom naziva post-kovid stanjem koje karakterišu neki trajni simptomi, poput umora ili nedostatka daha, a javljaju se tri meseca nakon početka infekcije i traju najmanje dva meseca.

SZO procjenjuje da ovakvi simptomi zahvataju između 10 i 20 posto obolelih.

Dejvid Strejn, predavač na Medicinskom fakultetu Univerziteta Ekster u Velikoj Britaniji, koji nije učestvovao u studiji, rezultate izveštaja ocenio je „prilično zabrinjavajućima“.

– Ako bude omikron prouzrokovao dugi kovid u jednakom procentu kao i raniji sojevi koronavirusa, u idućih 12 meseci mogli bismo imati veliku krizu pacijenata narušenog zdravlja, naročito s obzirom na broj ljudi koji su bili izloženi ovom podtipu koronavirusa – rekao je Strejn.

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]