• Trećina stanovnika Srbije ima neki mentalni poremećaj

  Trećina stanovništva u Srbiji može se smatrati psihički ugroženom, rezultati su istraživanja „Mentalno zdravlje u Srbiji“ koje je sprovelo nemačko Udruženje za međunarodnu saradnju GIZ. Istraživanje je obuhvatilo procenu simptoma devet mentalnih poremećaja – depresija, anksioznost, suicidnost, opsesivno – kompulsivno simptomatologiju, somatizaciju, poremećaj ishrane, postraumatski stresni poremećaj (PTSP), simptomatologije iz psihotičnog spektra i disocijativne simptomatologije, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Trećina stanovnika Srbije ima neki mentalni poremećaj

  Trećina stanovništva u Srbiji može se smatrati psihički ugroženom, rezultati su istraživanja „Mentalno zdravlje u Srbiji“ koje je sprovelo nemačko Udruženje za međunarodnu saradnju GIZ.

  Istraživanje je obuhvatilo procenu simptoma devet mentalnih poremećaja – depresija, anksioznost, suicidnost, opsesivno – kompulsivno simptomatologiju, somatizaciju, poremećaj ishrane, postraumatski stresni poremećaj (PTSP), simptomatologije iz psihotičnog spektra i disocijativne simptomatologije, prenosi Blic.

  Kako se navodi u tekstu, istraživanje je pokazalo da 35,4% građana ima tegobe koje se mogu dovesti u vezu sa simptomima makar jednog poremećaja, a 18,4% sa simptomima dva ili više poremećaja.

  21,6% opsesivno-kompulsivni poremećaji
  15,6% depresija
  10,8% traumatska iskustva i poremećaj ishrane
  10,6% somatizacija
  8,8% poremećaj ishrane
  7,2% anksioznost
  2,3% psihoze
  1,8% disocijativni poremećajI
  1,6% suicidne misli

  Građani su kao najveće probleme i teškoće sa kojima se suočavaju naveli emotivne probleme, zatim nezaposlenost, traume, stres, otuđenost, probleme na poslu, gubitak posla, raskid veze, ljubavni problemi, bolesti zavisnosti, svađe, tugu, smrt bliske osobe, razvod, strah, besparicu, alkoholizam, nasilje, probleme sa decom, loše porodične odnosi, mobing, agresivnost, izolaciju, korona virus, bolest, nemoć, diskriminaciju…

  Istraživanja su pokazala i da je pandemija virusa korona uticala na mentalno zdralje, jer je simptome depresije pre nje imalo oko 3% građana, a sada dvostruko više.

  Nije sramota potražiti pomoć!

  Istraživanje pokazuje da je četvrtina građana imala potrebu za stručnom podrškom zbog psihičkih tegoba, ali je svega oko trećine (29,6%) potražilo stručnu pomoć, pri čemu žene više.

  Iako podaci pokazuju da oko trećine građana tvrdi da su osobe sa mentalnim poremećajima izložene stigmatizaciji, većina onih koji pomoć nisu potražili taj problem nije navela kao ključan.

  Majveći broj njih je, kao osnovne razloge, naveo: udaljenost, neznanje ili skupoću.

  Istraživanje je sprovedeno tokom 2022. godine na uzorku od 1.000 građana uzrasta od 18 do 65 godina.

  Radovan Nikolić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/sta-je-mentalno-zdravlje-i-kako-ga-sacuvati/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI