• Trinaesti dan predizborne kampanje: Do sada proglašeno osam lista

  Danas je 13. dan predizborne kampanje u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Trinaesti dan predizborne kampanje: Do sada proglašeno osam lista

  Danas je 13. dan predizborne kampanje u Srbiji.

  RIK je do sada proglasio osam lista. Političke stranke i koalicije nastavljaju predizborne aktivnosti.

  “Srbija protiv nasilja” ima 12 kandidata za narodne poslanike iz Srema, niko iz Inđije

   

  Republička izborna komisija proglasila je osam lista:

   

  – „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“,

  – „Ivica Dačić premijer Srbije“,

  – „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“,

  – izbornu listu koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici „Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga“,

  – listu „Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju“,

  – listu Saveza vojvođanskih Mađara,

  – listu koalicije „Srbija protiv nasilja“ i

  – listu „Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – SPP – DSHV“.

  Nadzorni odbor za izbornu kampanju poziva učesnike, posmatrače i druge zainteresovane za izborni proces, da predloge i eventualne nepravilnosti upute tom telu. Istovremeno apelujuju na sve da na civilizovan, pristojan i dostojanstven način predstave pluralizam političkih ideja za koje se zalažu.

   Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 17. decembar. Istog dana biće održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština.

  Lokalni izbori biće održani u: Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Loznici, Prokuplju, Smederevu, Šapcu.

   Biće održani i u opštinama: Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.

   Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

   Izborne liste i za parlamentarne i za lokalne izbore podnose političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

   Da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa.

   Za proglašenje izborne liste na lokalnim izborima potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora.

   Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika, u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu.

  Izborne liste mogu se podneti do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

  Svi građani mogu potpuno besplatno elektronski da podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku na portalu eUprava.

   Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev do 25. novembra u ponoć ukoliko žele da u zemljama gde borave glasaju na predstojećim izborima u Srbiji.

   RIK je odlučio da će glasački listići za izbor poslanika biti boje svetla kajsija, dok će kontrolni listići biti plavi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Gorivo još poskupelo

  Dizel i benzin će, na pumpama u Srbiji, poskupeti danas u 15 sati, za po dva […]